Aanleg voor acne

In onze DNA huid test kunnen we laten zien of je een (verhoogde) aanleg hebt voor acne. Er zijn verschillende genen die hier van invloed op zijn.

Wat is acne?

Wat we normaal gesproken acne noemen, heet officieel acne vulgaris. Het is één van de meest voorkomende huidklachten en treft bijna 10% van de wereldpopulatie. Het ontstaat bijvoorbeeld in de pubertijd, door hormonale overstimulatie van de talgklieren in het gezicht, op de rug en borst.

De bacterie propionibacterium acnes

De hormonale stimulatie zorgt voor vergroting van de talgklieren en verhoogde talgproductie. Wanneer talg zich ophoopt in de klieren wordt de groei van de bacterie Propionibacterium acnes gestimuleerd, welke zich voedt met talg. De bacterie is van nature aanwezig op de huid, maar wanneer er acne ontstaat, groeien deze bacterie kolonies extra hard en vormen inflammatoire (ontstoken) en non-inflammatoire (niet-ontstoken) acne laesies (letsel).

Waardoor ontstaat acne?

Over het algemeen worden puistjes tijdens de puberteit veroorzaakt door de veranderingen in de hormoonlevels, en verdwijnen ze wanneer de hormonen stabiliseren. Helaas is dit niet voor iedereen het geval, en hebben sommige mensen ook wanneer ze volwassen zijn last van acne, soms heel hun leven.

Oorzaken hiervoor zouden onder andere stressgerelateerde verstoringen in de hormonale balans van het lichaam kunnen zijn, lifestyle- en voedingskeuzes of medische oorzaken of medicijngebruik, maar er kan ook een genetische oorzaak aan ten grondslag liggen. Inzicht in de oorzaak van voortdurende acne kan ook inzicht geven wat er mogelijk aan te doen zou kunnen zijn om het te verbeteren.

Wat zegt jouw genetisch profiel

In onze DNA huid test gaan we jouw genetisch profiel onderzoeken. Wij kijken of je misschien een (verhoogde) aanleg hebt voor acne. Als dit zo is dan heb je mogelijk regelmatig last hebt van puistjes en een hoger risico op langdurige acne. Wanneer je last hebt van aanhoudende acne, kan een huisarts en/of dermatoloog adviseren over wat het mogelijk activeert of erger maakt, en over behandelingen en leefstijladviezen.

In het geval van verhoogde aanleg voor acne, kan het van belang zijn dat je huidverzorgingsproducten en make-up gebruikt die geschikt zijn voor de acne-gevoelige huid. Het is bijvoorbeeld verstandig te kiezen voor producten die niet op oliebasis en hypoallergeen zijn. Wees je er van bewust dat je aanleg hebt voor acne, en wanneer je opmerkt dat je huid anders reageert of er anders uitziet, kun je mogelijk willen switchen naar aangepaste producten.

Wij kijken naar de volgende genen:

  • rs7531806 : SELL – Geassocieerd met de ernst van acne
  • rs747650 : DDB2 – Geassocieerd met het risico op- en de ernst van acne
  • rs1060573 : DDB2 – Geassocieerd met het risico op- en de ernst van acne
  • rs478304 : OVOL1 – Geassocieerd met het risico op acne
  • rs38055 : FST – Beïnvloedt het risico op acne
  • rs1159268 : TGFB2 – Geassocieerd met het risico op acne

 Koop nu jouw huid rapportage

In onze DNA rapportage die gericht is op de huid (Dermagenomics) krijg je informatie over de volgende onderdelen:

  • UV-gevoeligheid: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over huidveroudering, pigmentvlekken, rimpelvorming, hangende wangen en adviezen.
  • Intrinsieke huidveroudering: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over kans op kraaienpootjes, hangende wangen, lachrimpels, hangende oogleden en advies.