Allergieën en DNA

Aardbeien, pollen, chocola en zelfs een drilboor, grasmaaiers of hobbelige busritten kunnen bij sommige mensen leiden tot netelroos, huiduitslag of hoofdpijn, waardoor zij zich heel vermoeid voelen. Deze mensen krijgen dus een allergische reactie. Wij doen onderzoek naar de DNA allergietest.

Genen en allergieën

De oorzaak van de allergische reactie was lange tijd een raadsel en blijkt deels te vinden in de genen. Een mutatie in de genen kan ervoor zorgen dat allergische reacties ontstaan. Er moet nog meer onderzoek gedaan worden om duidelijk te krijgen hoe dat precies werkt en of het in de toekomst misschien kan worden voorkomen.

Microbioom

Naast de invloed van genen spelen ook andere zaken een rol, zoals het microbioom en de wisselwerking tussen het microbioom en het immuunsysteem. Het microbioom bestaat uit alle micro-organismen die je bij je draagt, plus het genetisch materiaal dat zij met zich meedragen. Het grootste deel hiervan bestaat uit bacteriën. Deze bacteriën hebben vaak een functie voor het lichaam of het immuunsysteem.

ADGRE2

Wetenschappers hebben ontdekt dat personen met allergische reacties wanneer blootgesteld aan trillingen, een mutatie in het gen ADGRE2 hebben. Dit gen wordt in verband gebracht met een verhoogde immuunreactie. Het ADGRE2 gen zorgt voor een eiwit die het immuunsysteem regelt in de meeste cellen. Normaal gesproken heeft dit eiwit een eigen plekje in de cel, maar door de mutatie past het eiwit niet meer goed in de cel. Door trillingen kan er een stukje van het eiwit afbreken waardoor het lichaam denkt dat er een ziekteverwekker het lichaam binnendringt… En het lichaam reageert daarop.

Het nut van allergieën

Oorspronkelijk waren allergische reacties bedoeld om parasieten en virussen buiten het lichaam te houden. Men leeft tegenwoordig veel schoner en heeft dus minder te maken met parasieten. Doordat het lichaam dus minder parasieten buiten het lichaam hoeft te houden, gaat het immuunsysteem zich meer focussen op de minder schadelijke eiwitten. De vormen van deze eiwitten lijken op de parasieten, waardoor deze worden ‘aangevallen’ door het lichaam. Er zijn nog meer theorieën over het verschijnen van allergische reacties en er is nog veel onderzoek nodig naar de precieze oorzaak, zodat er betere behandelingen voor kunnen worden ontwikkeld. Omnigen doet onderzoek naar allergieën en hun oorzaken (DNA allergietest), om zo de vervelende gevolgen te kunnen verminderen.