Ben jij gevoelig voor alcohol?

Het is vrijdag en de vijf zit in de klok: voor sommigen een goede reden om een alcoholische versnapering te pakken. Maar waar de één niet zo veel van dit ene drankje merkt, loopt de ander knalrood aan. Deze gevoeligheid voor alcohol is deels in onze genen terug te vinden.

Van giftig naar onschadelijk

Dat je met alcohol drinken jouw lichaam geen plezier doet, mag hopelijk voor niemand een verrassing zijn. Voor ieder mens geldt dat de lever hard aan het werk wordt gezet om deze gifstoffen af te breken in onschadelijke stoffen en af te voeren. Maar hoe snel deze afbraak verloopt, verschilt per persoon.

Twee belangrijke leverenzymen

Het is belangrijk om te weten dat de afbraak van alcohol in twee stappen verloopt. Bij elke stap is er een belangrijk enzym van de lever betrokken. Het eerste enzym, genaamd alcohol dehydrogenase (ADH), zet ethanol – de stof die jou dronken maakt – om in acetaldehyde. 

Acetaldehyde is een erg giftige stof dat volgens onderzoek onder andere kan zorgen voor misselijkheid, braken, zweten, een verhoogde hartslag en een rode gloed op het gezicht (1). 

Het tweede enzym, genaamd aldehyde dehydrogenase (ALDH2), is verantwoordelijk om deze giftige stof om te zetten tot het onschadelijke acetaat dat via de urine het lichaam kan verlaten.

De afbraaksnelheid verschilt per persoon

Om de negatieve effecten van acetaldehyde zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk dat deze stof snel wordt afgebroken. De snelheid waarmee het ALDH2-enzym dit doet, wordt mede bepaald door varianten in het gen voor dit enzym. 

Wanneer iemand de trage variant heeft, zal acetaldehyde zich meer ophopen in het lichaam en zal degene meer last hebben van de negatieve effecten. Iemand die juist de normale variant bezit en dus sneller acetaldehyde onschadelijk maakt, zal hier minder last van hebben.

The Asian Flush

De negatieve respons op alcohol door ophoping van acetaldehyde, en daarmee dus een hoge gevoeligheid voor alcohol, wordt ook wel “alcohol flushing” genoemd. Omdat de genetische variant voor alcohol flushing veel bij Aziaten voorkomt heeft dit effect de bijnaam “Asian Flush” gekregen. 

Ongeveer 36% van de Oost-Aziaten (mensen uit China, Japan en Korea) loopt rood aan na het drinken van alcohol (2). Dit komt voornamelijk doordat zij de genetisch trage variant van het ALDH2-enzym bevatten (3).

Kan jij goed of slecht tegen alcohol?

Loop jij ook rood aan na een borrel en ben je benieuwd of dat genetisch is? Om erachter te komen hoe gevoelig jij bent voor alcohol, zul je moeten ontdekken of jij drager bent van de trage variant van het ALDH2-enzym. Deze eigenschap is nu beschikbaar als onderdeel van ons voedingsrapport (Nutrigenomics). 

Bronnen:

  1. Mackus, M., Loo, A. J. V. D., Garssen, J., Kraneveld, A. D., Scholey, A., & Verster, J. C. (2020). The role of alcohol metabolism in the pathology of alcohol hangover. Journal of Clinical Medicine9(11), 3421.
  2. Eng, M. Y., Luczak, S. E., & Wall, T. L. (2007). ALDH2, ADH1B, and ADH1C genotypes in Asians: a literature review. Alcohol Research & Health30(1), 22.
  3. Harada, S., Agarwal, D. P., & Goedde, H. W. (1981). Aldehyde dehydrogenase deficiency as cause of facial flushing reaction to alcohol in Japanese. The Lancet318(8253), 982.

Nutrigenomics

Provides insight into your genetic predisposition with regard to various metabolic processes in the body. A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

Healthy weight

Macronutrient Balance

Micronutrients

Salt sensitivity

Do you know?