Chromosoompaar: twee meter DNA per cel

Wij hebben van elk chromosoom twee exemplaren. Eén daarvan is van de vader en één van de moeder. Deze twee gelijke, maar niet identieke chromosomen vormen samen een chromosoompaar. Dit werkt niet alleen bij de mensen zo, maar bij vele andere organismen. Dit zijn de zogenaamde diploïde organismen.

23 chromosoomparen

Een menselijke lichaamscel bevat (in principe) uit 23 chromsoomparen. Hiervan zijn er dus 23 van de vader afkomstig en 23 van de moeder. Samen bepalen deze chromosoomparen jouw genetische make-up. Hierin zitten dus bijvoorbeeld jouw persoonskenmerken.

Man of vrouw

We hebben dus 46 chromosomen (23 chromosoomparen). Het 23e chromosoompaar bepaald biologische gezien of je een man of een vrouw bent. De chromosomen hebben de namen X en Y. Wanneer je twee X-chromosomen bezit, ben je een vrouw en als je één X-chromosoom en één Y-chromosoom hebt, ben je een man (zoals in het voorbeeld hiernaast te zien is).

De eigenschappen van een chromosoompaar

De chromosomen in een chromosomenpaar zijn homoloog. Ondanks dat ze niet hetzelfde zijn, zijn ze wel even groot en bevatten informatie voor dezelfde eigenschappen. Het bevat een deel van het erfelijk materiaal. Eigenlijk heb je 46 verschillende pakketjes die bepalen wie je bent. Deze combinatie van erfelijke eigenschappen van je ouders, zorgen voor een uniek persoon.

Chromosomen: twee meter DNA per cel

Het genetisch materiaal ligt in de celkern, in de vorm van zogeheten chromosomen. Een chromosoom is een lang stuk DNA dat op een specifieke manier is opgerold. Als we het DNA uit één cel helemaal zouden uitvouwen, dan zou je zo’n twee meter aan genetisch materiaal hebben liggen. En dat terwijl de celkern zelf maar een diameter van 0,005 millimeter heeft.

Jouw eigen DNA onderzoek

Wil je meer te weten komen over jouw chromosoomparen? Met onze DNA Thuis Test kan je drie verschillende DNA rapporten krijgen. Maak zelf je keuze uit sport, voeding of beauty. Een losse test kost 119 euro. Wil je alle drie de DNA-rapporten ontvangen? Dat kan, momenteel voor maar 159 euro.