De juiste eetmomenten volgens het chrono-nutrition dieet

Zoals het bekende gezegde luidt, “je eet wat je bent”, speelt wat we eten een grote rol in onze gezondheid. Maar misschien is de vraag wannéer we wat eten wel net zo belangrijk. In het chrono-nutrition dieet neemt deze wanneer-vraag de centrale rol aan. Maar wat zijn precies die juiste eetmomenten volgens het chrono-nutrition dieet?

Wat is het chrono-nutrition dieet?

In 1986 riep voedingsdeskundige Dr. Alain Delabos leven in het chrono-nutrition dieet. Het woord chrono is afgeleid van het Griekse woord ‘chronos’, wat ‘tijd’ betekent, en ‘nutrition’ betekent ‘voeding’. Wanneer iemand een chrono-nutrition dieet volgt, eet diegene dezelfde hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen op steeds dezelfde momenten van de dag.

Belangrijke lichaamsfuncties volgen een 24-uurs ritme

Dit dieet is gebaseerd op de biologische klok van het lichaam. Aan de hand van deze interne klok zorgt ons lichaam ervoor dat belangrijke lichaamsfuncties verlopen volgens een vast 24-uurs ritme (ook wel het ‘circadiaans ritme’ genoemd). Onder deze functies valt een lang lijstje, waaronder de waak- en slaapcyclus, de aanmaak van hormonen, en het regelen van onze lichaamstemperatuur, bloeddruk en hartslag.

Ook voor onze voedselinname en ons energieverbruik geldt dit 24-uurs ritme. Ons lichaam wordt overdag gestimuleerd om energie op te nemen en te verbruiken door het daglicht, terwijl het lichaam ‘s nachts juist geen eetlust heeft. Over de gehele 24 uur van een dag vertonen veel processen – zoals hongergevoel, verzadiging, vertering, absorptie van voedingsstoffen en onze stofwisseling – schommelingen. 

Hoeveel eetmomenten per dag?

Daar maakt het chrono-nutrition dieet gebruik van. De regels van dit dieet volgen een bepaalde uitspraak: “Ontbijt als een koning, lunch als een prins en dineer als een slaaf”. Het principe achter het dieet is dat voedingsstoffen die je ‘s ochtends eet worden omgezet naar energie voor de rest van de dag, en dat deze voedingsstoffen in de avond juist worden opgeslagen door het lichaam (en je dus aankomt). Een dag ziet er als volgt uit:

Ontbijt

In de ochtend kan je alles uit de kast halen, zoals een koning zou doen. Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd volgens dit dieet. Het wordt aanbevolen om voor jezelf een grote maaltijd klaar te maken vol vetten en eiwitten.

Voorbeelden:

 • Kwark / Griekse yoghurt met een grote hand (fijngehakte) noten/zaden
 • Gebakken eieren / omelet

Lunch

Voor de lunch is het aangeraden om jezelf te voorzien van een maaltijd die rijk is aan eiwitten en zogenaamde ‘langzame’ koolhydraten.

Voorbeelden:

 • Volkoren boterham belegd met hüttenkäse en/of kipfilet
 • Volkoren broodje met gekookt ei
 • Volkoren pastasalade met vis/vlees/vleesvervanger en rauwkost
 • Havermoutpap gemaakt van havermout en magere zuivel(vervangers)
 • Magere zuivel(vervangers) met haverzemelen

Tussendoortje

Er mag één tussendoortje worden gegeten in de vorm van een stuk (gedroogd) fruit, een handje nootjes of een blokje pure chocola.

Diner

In de avond moet je volgens het chrono-nutrition dieet een lichtere maaltijd eten. Deze maaltijd moet groenten bevatten en eiwitten van magere dierlijke producten.

Voorbeelden:

 • Stukje kipfilet of magere vissoorten (o.a. tonijn, witvis) met een frisse (rauwkost) salade
 • Salade van rauwkost met een gekookt ei of een mager stukje vlees(vervanger) of vis
 • Roerbak van tofu en een groentemix
 • Groentesoep met fijngesneden stukjes kipfilet of magere (vegetarische) gehaktballetjes

Op welke tijdstippen moet je eten?

Verder is het voor het chrono-nutrition dieet cruciaal dat er zo’n vijf uur tussen het ontbijt, de lunch en het avondeten zit. Als je besluit om 08:00 uur te gaan ontbijten, kun je vervolgens lunchen om 13:00 uur en kun je om 18:00 uur aan de dinertafel zitten. Het is belangrijk om voor een langere tijd dezelfde tijdstippen aan te houden. Het dieet kun je ook wel zien als een verandering van je leefstijl. 

Werkt het chrono-nutrition dieet écht?

Vanuit de wetenschapswereld is er nog geen duidelijke consensus of een chrono-nutrition dieet echt werkt. Een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift ‘Proceedings of the Nutrition Society’ concludeert bijvoorbeeld het volgende: “Het bewijs van een verband tussen het tijdstip van energie-opname en BMI varieert. Grootschalige samenwerkingen tussen verschillende landen zijn nodig om inzicht te krijgen in de rol van chrono-nutrition op de gezondheid.”

Beginnen bij jezelf

Of deze eetmomenten van het chrono-nutrition dieet werken, zal per persoon verschillen. Iedereen is namelijk uniek. Wij van Omniyou kunnen jou de ideale basis geven om een gezonde(re) leefstijl op te pakken: jezelf! Met onze Nutrigenomics-rapport kom jij achter jouw genetisch risico op overgewicht, jouw optimale verhouding aan macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten), jouw risico op tekorten aan micronutriënten  (vitamine B6, B12, C & D, calcium en ijzer) en jouw gevoeligheid voor een hoge bloeddruk door zoutinname.

Zit jij nog met vragen of wil jij meer informatie ontvangen? Neem gerust contact met ons op.