Wil jij graag een DNA-onderzoek laten uitvoeren? Dan ben je bij Omniyou aan het juiste adres. Wij onderzoeken DNA op het gebied van voeding, sport, huid, slaap en stress, waardoor jij aan de slag kan met het oppakken van een gezondere leefstijl. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Wij leggen graag uit hoe DNA-onderzoek er bij ons aan toe gaat.
Hoe werkt DNA-onderzoek?
Wanneer jij besluit je DNA te laten onderzoeken bij Omniyou, zullen de volgende stappen aan bod komen:
- Je ontvangt een DNA-kit door de brievenbus
- Je neemt zelf een wangslijmvlies-sample af
- Het laboratorium isoleert het DNA en leest het DNA af met behulp van een microarray
- Omniyou verwerkt de DNA-dataset, doet een kwaliteitscontrole en koppelt jouw DNA aan unieke erfelijke eigenschappen
- Omniyou zet de data in een persoonlijke en goed beveiligde online omgeving
Maar om DNA-onderzoek goed te kunnen begrijpen, is het van belang om ietsjes meer van DNA zelf af te weten. Als je om je heen kijkt, zie je dat elk persoon uniek is. Dat komt omdat een héél klein gedeelte van ons DNA – slechts 0,1% – bij iedereen anders is opgebouwd. Variaties in deze opbouw zorgen er bijvoorbeeld voor dat de een blauwe ogen heeft, en de ander bruine.
Piepkleine veranderingen met grote gevolgen
Als we inzoomen op de opbouw van DNA, komen we de zogeheten nucleotiden tegen. Dit zijn de DNA-bouwstenen. Deze bouwstenen kunnen vervolgens weer bestaan uit een van vier verschillende basen: adenine (A), thymine (T), guanine (G) of cytosine (C). Als we het hebben over een variatie in het DNA, heeft persoon één bijvoorbeeld een ‘A’ op de plek waar persoon twee een ‘C’ heeft.
Zo’n variatie wordt ook wel een Single Nucleotide Polymorfisme (SNP) genoemd, als deze minimaal 10% voorkomt binnen een bepaalde groep mensen. Dit wordt ook wel uitgesproken als ‘snip’. Deze piepkleine variatie kan grote gevolgen met zich meebrengen. Om in het voorbeeld van oogkleur te blijven, is het een bepaalde SNP die een blauwe of juist een bruine oogkleur kan veroorzaken.
Verschillende gerechten op tafel
Een SNP is dus een piepkleine verandering op een bepaalde plek in ons DNA. Wanneer ons DNA wordt afgelezen om de werkzame stofjes voor ons lichaam te maken – zoals een kookboek wordt afgelezen om gerechten te kunnen maken – kan een SNP ervoor zorgen dat persoon één een verschillend gerecht op tafel krijgt dan persoon twee.
Dit gerecht – een van de werkzame stofjes voor ons lichaam – is dus verschillend bij persoon één en twee. Dit kan een voordeel of een nadeel opleveren. Het stofje kan bij de een beter werken (het gerecht is lekkerder) of het stofje is juist verminderd in functie, of in het ergste geval, niet meer werkzaam (er is te veel zout toegevoegd en het gerecht is niet langer te eten).
Variaties op het gebied van voeding, sport, huid, stress en slaap
Wanneer wij DNA-onderzoek uitvoeren, kijken wij naar heel veel verschillende SNPs die erfelijke eigenschappen beïnvloeden op het gebied van voeding, sport, huid, stress en slaap. Hiervoor hebben we vanzelfsprekend eerst jouw DNA nodig. Hier komen de eerste twee stappen bij kijken: jij krijgt een DNA-kit thuisgestuurd en je stuurt ons een wangslijmvlies-sample gevuld met DNA terug.
DNA-onderzoek in het lab: DNA-isolatie
Zodra wij jouw DNA-sample hebben ontvangen, sturen wij deze naar een onafhankelijk laboratorium. Wanneer het sample bij het lab arriveert, wordt jouw DNA eerst uit het sample geïsoleerd. Hiervoor worden de cellen in het sample opengebroken, zodat het DNA vrijkomt. Het DNA vormt dan lange slierten die gebruikt kunnen worden voor de volgende stap: de microarray.
DNA-onderzoek in het lab: een microarray
Om het DNA te kunnen ontcijferen, werken we met een techniek die microarray wordt genoemd. Jouw DNA wordt in kleine stukjes geknipt. Deze stukjes plakken op de microarray-chip aan kunstmatige stukken DNA specifiek voor een bepaald gedeelte van jouw DNA. Daarna krijgt iedere base (A, T, G of C) zijn eigen fluorescente kleur, waardoor wij de variaties in jouw DNA kunnen achterhalen.
Een microarray is een zeer efficiënte methode om het DNA in kaart te brengen. Zo test een microarray in één keer jouw DNA-sample op maar liefst 700.000 SNPs. Wij gebruiken lang niet al deze SNPs voor onze DNA-rapporten, maar het geeft ons wel de mogelijkheid om nieuwe onderdelen toe te voegen aan de rapporten zonder de analyse opnieuw te hoeven doen.
De wetenschap achter genetische variaties
Met behulp van de microarray kunnen wij dus erfelijke eigenschappen op het gebied van voeding, sport, huid, slaap en stress bepalen. Maar hoe weten we welke SNP bij welke eigenschap hoort? Wetenschappers hebben SNPs gekoppeld aan eigenschappen door onderzoek te doen, waarbij groepen mensen geselecteerd zijn mét en zonder een bepaalde eigenschap.
Door het DNA van deze twee groepen met elkaar te vergelijken, zijn er SNPs gevonden die bij een groep de ene base zijn, en bij de andere groep een andere base. Wij bepalen voor jouw DNA welke variant van de SNP jij bezit en of je waarschijnlijk bij de groep mensen mét of zonder die eigenschap hoort.
Genetische variaties van kwaliteit
Resultaten van zulke onderzoeken vind je in wetenschappelijke artikelen. Bij Omniyou gebruiken wij deze om de SNPs te selecteren voor ons DNA-onderzoek. Maar er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan deze artikelen moeten voldoen. Zo moet het onderzoek bij een grote groep mensen zijn uitgevoerd. En de resultaten moeten minimaal één keer herhaald zijn door een andere onderzoeksgroep.
Jouw persoonlijk DNA-profiel
Zodra de resultaten van het laboratorium binnen zijn, koppelen wij jouw DNA aan unieke erfelijke eigenschappen. Deze zetten wij vervolgens in een persoonlijke en goed beveiligde online omgeving. Een omgeving waar alleen jij bij kan. Welke resultaten daar in te vinden zijn, is afhankelijk van welk DNA-onderzoek je bij ons doet. De verschillende opties die wij aanbieden vind je hieronder.
Een voeding DNA-onderzoek (Nutrigenomics)
Gezonder eten staat bij veel mensen hoog op het prioriteitenlijstje. Maar na het uitproberen van verschillende diëten, is het gewenste resultaat vaak – frustrerend genoeg – niet behaald. Dit komt omdat niet elk dieet per se goed bij je lichaam past. Om direct goede voedingskeuzes te maken die bij jouw lichaam passen, kun je bij ons een voeding DNA-onderzoek laten uitvoeren.
- Wij geven jou een richtlijn voor de optimale ratio macronutriënten (vetten, eiwitten en koolhydraten) in het dagelijks voedingspatroon
- Krijg inzicht in jouw genetische aanleg voor overgewicht en risico’s op eventuele tekorten aan micronutriënten (vitamines en mineralen)
- Kom erachter hoe gevoelig jij bent voor een hoge bloeddruk na het eten van zout
- Nutrition+: schaf ons Nutrition+-rapport aan om een praktische handleiding te krijgen voor het toepassen van het voeding DNA-onderzoek
Een sport DNA-onderzoek (Athleticogenomics)
Ben jij een fanatieke of professionele sporter, of juist nog een beginneling? Voor iedere sporter is het goed om te weten waar het ‘talent’ ligt, oftewel wat de genetische basis is. Deze informatie kun jij gebruiken om gericht jouw sportdoelen te behalen. Of je kunt deze informatie met jouw personal trainer delen, en samen optimale trainingsschema’s ontwikkelen.
- Kom erachter of krachtsport of juist duursport beter bij je past: krijg inzicht in jouw genetische aanleg voor de maximale zuurstofopname, lactaatdrempel (verzuringsgrens) en spiertype
- Wij geven inzichten over jouw gevoeligheid voor blessures, hoe jouw lichaam met prestatieverbeteraar cafeïne omgaat en hoe het zit met jouw risico op overmatig sporten
- Athletics+: schaf ons Athletics+-rapport aan om een praktische handleiding te krijgen voor het toepassen van het sport DNA-onderzoek
Een huid DNA-onderzoek (Dermagenomics)
Een huid DNA-onderzoek kan voor veel mensen ideaal zijn om de huid zo goed mogelijk te onderhouden. Als uit jouw huid DNA-onderzoek bijvoorbeeld komt dat je een hoge genetische aanleg hebt voor het ontwikkelen van rimpels, heb jij de mogelijkheid preventief de juiste producten voor de huid aan te schaffen.
- Kom erachter wat jouw genetische aanleg is voor acne
- Wij geven inzichten over jouw gevoeligheid voor UV-licht en over het ontwikkelen van pigmentvlekken en rimpels
- Wij geven informatie over jouw proces van huidveroudering: wat is jouw genetische aanleg voor kraaienpootjes (lachrimpels), hangende wangen en hangende oogleden?
Een slaap en stress DNA-onderzoek (Somnogenomics en stress-genomics)
Wat betekent een goede nachtrust voor jou? En hoe gaat jouw lichaam om met stress? Met een slaap en stress DNA-onderzoek kan jij deze vragen beantwoorden. Een goede slaap en een leven met zo min mogelijk stress is voor iedereen cruciaal. Met jouw genetische eigenschappen in je achterhoofd kun jij op deze gebieden gezonde keuzes maken.
- Ben jij een ochtendmens of een avondmens?
- Kom erachter wat jouw genetische aanleg is voor slaapduur en slaapkwaliteit
- Ben jij een denker of een doener in een stressvolle situatie?
- Krijg inzicht in hoe snel jij genetisch gezien herstelt van acute stress, wat het effect van stress is op jouw lichaam en hoe werkdruk jouw stressniveaus beïnvloedt