DNA stofwisseling

Een stofwisselingsziekte komt niet door het ontbreken van een gen, maar juist een vermeerdering van een stukje DNA. Door DNA te onderzoeken kan je veel te weten komen over de stofwisseling.

Hoe werkt onze stofwisseling?

Iedereen weet dat we door te eten energie krijgen. Als we eten krijgen we stoffen binnen. Deze stoffen moeten verwerkt of omgezet worden in andere stoffen, dit is onze stofwisseling. Door deze stofwisseling krijgt ons lichaam de juiste energie. Maar als dit proces niet goed gaat, kan er sprake zijn van een stofwisselingsziekte.

De oorzaak van een stofwisselingsziekte

De metabole ziekten, waar de stofwisselingsziekten bij horen, zijn een groep van meer dan duizend aangeboren aandoeningen. Voor kinderen onder de 15 jaar is dit de belangrijkste doodsoorzaak. Het probleem is dat de energievoorziening verstoord is. Dit komt doordat de chemische fabriek van de cel niet goed werkt. Het is dus vaak maar 1 spelfout in het DNA. Je moet dus bij het DNA van de stofwisseling op zoek gaan naar deze spelfout.

Zoeken tussen miljarden stukjes DNA

Om deze verlenging van het DNA (wat de stofwisselingsziekte veroorzaakt) op te sporen, moet je zoeken tussen miljarden stukjes DNA. Dit is nog steeds erg moeilijk. Maar de wetenschap wordt hier steeds beter in. En hoopt op deze manier veel mensen te helpen.

Heb ik overgewicht omdat mijn stofwisseling niet goed is?

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen met overgewicht. Hoe dat komt, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar hoe komen we van de extra kilo’s af? Hiervoor volgen mensen vaak een dieet, soms via een diëtiste maar vaker gewoon zelf met behulp van internet of vrienden. Ook een probleem met je stofwisseling kan het gevolg zijn van overgewicht.

Welk dieet moet ik volgen?

Een dieet is soms moeilijk vol te houden. Als het dan toch lukt om het vol te houden is het heel frustrerend om geen resultaat te zien. Waarom werkt een bepaald dieet niet altijd voor iedereen? Werkt een koolhydraat arm advies heel goed bij de buurvrouw maar niet bij jou? Misschien val jij sneller af bij een vet arm advies. Een mogelijke verklaring hiervoor kan in het DNA gevonden worden. Er zijn heel veel genen die te maken hebben met de DNA stofwisseling. Een bepaalde selectie hiervan kan gebruikt worden om uit te vinden welk advies voor jou waarschijnlijk het beste werkt.