It’s in my DNA (door Amber de Lang)

Een tijdje terug ben ik benaderd door Henry Cheung, een onderzoeker bij Omniyou.

Omniyou is een Nederlands bedrijf dat wetenschappelijke kennis vanuit de genetica op een positieve en betekenisvolle manier wil inzetten voor iedereen. Door de persoonlijke genetische informatie op een begrijpelijke manier te vertalen naar de praktijk, hopen zij mensen in staat te stellen een gezondere leefstijl aan te nemen.

Omniyou levert jou de missende puzzelstukjes die je nodig kan hebben om jouw leefstijl te verbeteren op verschillende gebieden, namelijk voeding, sport, huid, slaap en stress.

Let’s do this

Na dit gelezen te hebben werd ik gelijk enthousiast en wilde ik vooral meer weten. Ik bedoel, hoe bijzonder dat je je eigen DNA-code kan kraken en je vervolgens je leefstijl hier helemaal op af kan stemmen.

Bijna te mooi om waar te zijn toch?

Nadat ik een DNA-kit (met duidelijke uitleg) thuis heb ontvangen en ik mijn wangslijmvlies-sample had afgenomen, stuurde ik dit in de bijgesloten envelop weer retour. Vanaf dat moment was het wachten op de resultaten van mijn genetische analyse.

And the results are…

Het moment dat je de mail binnenkrijgt en je vervolgens kan doorlinken naar jouw resultaten is best spannend moet ik zeggen.

Je gaat jezelf immers nog beter leren kennen. Dus gaat het tegenvallen.. zal het herkenbaar zijn.. En ga ik wat hebben aan deze informatie?

Oké, toen ik alle informatie zag, wist ik meteen dat ik hier even de tijd voor moest gaan nemen. Zoveel informatie die bij het openen van mijn persoonlijke Omniyou pagina op mij af kwam.

Overigens wel duidelijk geordend, alleen de nieuwsgierigheid naar mijn genetische eigenschappen nam gewoon de overhand. Je wilt alles tegelijk lezen, alles opslaan en eigenlijk ook meteen in je dagelijks leven implementeren. Ik weet dan ook niet waar ik moet beginnen om mijn bevindingen met jullie te delen, dus bij voorbaat mijn welgemeende excuses als het wat chaotisch overkomt.

Genen

Het blijkt dat variaties in genen op verschillende manieren het lichaamsgewicht kunnen beïnvloeden.

Hierbij kun je denken aan een verlaagd of vertraagd verzadigingsgevoel of het psychologische effect door het krijgen van een (extreem) goed gevoel van eten.

Daarnaast wordt het metabolisme van het lichaam beïnvloed door de genen. Zo zal bijvoorbeeld een verhoogde genetische aanleg om vetten uit de voeding op te slaan het risico op overgewicht verhogen.

Uit mijn profiel kwam met een score van 3,46 mijn genetische aanleg voor een hogere BMI op gemiddeld uit.

Macronutriënten

Macronutriënten zijn nutriënten (voedingsstoffen) die in grote hoeveelheden worden geconsumeerd en voor energie zorgen.

Uit mijn genetisch profiel is mijn macronutriënten-balans af te lezen en daarmee duidelijk geworden wat mijn behoeftes zijn aan vet, eiwit en koolhydraten. Zo ben ik er bijvoorbeeld achter gekomen dat het voor mij belangrijk is relatief hoog in vet te zitten voor mijn gewichtsverlies/gewichtsbehoud. 

Ik was ervan overtuigd dat ik hoog in mijn eiwitten moest zitten, maar uit mijn genetisch profiel is anders gebleken.

Heb mijn behoeftes gelijk aangepast in mijn eetschema (40% vet, 15% eiwit, 45% koolhydraten) Echt ideaal, hoe duidelijk wil je het hebben?

Micronutriënten

Micronutriënten vormen één van de belangrijkste groepen voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: De vitamines en mineralen.

We hebben micronutriënten nodig voor fysiologische processen, waaronder de stofwisseling, reproductie, afweer en groei, maar bijvoorbeeld ook geestelijke gezondheid.

Uit mijn genetisch profiel is o.a. gebleken dat ik een verhoogd risico heb op ijzertekort. Hierdoor kan ik sneller last hebben van: vermoeidheid, prikkelbaarheid en zwakte.

Het is dus belangrijk voor mij om hier meer op te letten en veel plantaardige ijzerbronnen te combineren met inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine, zoals citrusfruit, broccoli, boerenkool, erwten of groene paprika’s en om juist koffie en thee te vermijden. IJzeropname wordt namelijk sterk beïnvloed door de interactie van ijzer met andere voedingsstoffen.

Cafeïne

Als we het toch hebben over koffie/thee, is dit een mooi bruggetje naar cafeïne.

Uit verschillende studies is gebleken dat het drinken van koffie of het gebruiken van cafeïne-pillen een positief effect hebben op kracht en het uithoudingsvermogen. Bij iedereen is het verschillend bij welke dosering de positieve effecten merkbaar zijn.

Uit mijn genetisch profiel is gebleken dat ik een zogenaamde ‘snelle metaboliseerder’ ben, oftewel mijn lichaam breekt cafeïne relatief snel af. Dit betekent voor mij dat de positieve effecten waarschijnlijk rond of iets boven gemiddelde dosering ligt.

Kracht vs Duur

Duursport (cardiotraining) zorgt voor meer uithoudingsvermogen en voor vetverlies op korte termijn. Krachtsport (spiertraining) zorgt voor meer spieren en voor vetverbranding op lange termijn.

Mijn genetisch profiel laat zien dat ik een verhoogde aanleg heb voor krachtsport. Dit betekent dat van de 12 genen waar de onderzoekers van Omniyou naar hebben gekeken, het merendeel is geassocieerd met goede prestaties bij krachtsporters.

Voor mij is deze uitslag een bevestiging waar ik op hoopte. Aangezien mijn trainingsschema vooral gericht is op Krachtsport. Cardio komt ook aan bod in mijn trainingsschema maar bij krachttraining merk ik sneller resultaat.

Verder werd o.a. de mate van mijn spierherstel en snelheid van het afvoeren van afvalstoffen duidelijk in mijn genetisch profiel.

Alle resultaten kan ik goed toepassen in mijn trainingsschema waarbij ik rekening kan houden met de intensiteit training en de mate van rust die mijn lichaam nodig heeft, zoals uit het onderzoek is gebleken.

Zo verdeel ik de spiergroepen over mijn trainingsweek om overbelasting van mijn spieren te voorkomen.

Maandag & donderdag : Upper (borst, schouders, rug en armen)

Dinsdag & vrijdag: Lower (benen, onderrug en buik)

En meestal 1 dag in de week een cardiotraining.

Mijn genetisch profiel is uitgebreid uitgelegd, alle puzzelstukjes vallen op hun plek, veel nieuwe inzichten en informatie wat ik in mijn eigen leefstijl kan gaan toe/aanpassen.  Zo houd ik o.a. nu nog meer rekening met voldoende slaap, heb ik mijn eetschema naar mijn behoeftes aangepast en let ik op ijzerrijke voeding. Maar het allerbelangrijkste vind ik vooral dat ik mij bewust ben geworden van waar mijn kracht ligt en  hoe ik  die op de juiste  manier kan benutten.

Kortom… YES ik heb nu een duidelijke handleiding van mijn eigen DNA!

Ben jij al nieuwsgierig geworden naar jouw DNA, wil je bijv. ook weten wat jouw slaapbehoefte is, kans op acne, jouw zoutgevoeligheid is…kijk dan snel op www.omniyou.nl en stel jouw Omniyou DNA-kit samen.