Genetica: van DNA tot mens

We hebben allemaal weleens gehoord van DNA, genen en chromosomen. Maar hoe vormt DNA nu precies de bouwtekening voor een mens? En wat voor DNA onderzoek kan ik laten doen? Interessante vragen waarbij wij over ons erfelijk materiaal (DNA) veel te weten kunnen komen. Dit kunnen we doen door jouw DNA te ontleden. Daarmee kunnen we je veel vertellen over de eigenschappen die jouw lichaam bezit.

Het erfelijk materiaal

Het menselijk lichaam is opgebouwd uit cellen. Dit zijn er in totaal meer dan 30 biljoen (een miljoen keer een miljoen). Deze cellen vormen alle organen, weefsels en skelet van jouw lichaam, zoals je hart, huid, longen, spieren, enzovoort. In de kern van die cellen, de nucleus, ligt de informatie die ieder persoon uniek maakt.

Wat betekent DNA?

Dit is het genetisch materiaal, beter bekend als DNA (Deoxyribo Nucleic Acid of in het Nederlands; Desoxyribonucleïnezuur). Het DNA is compact opgevouwen tot chromosomen welke, als ze ontvouwd worden, de bekende dubbele DNA-helix laten zien. Een stuk DNA dat de genetische code voor een eigenschap vormt, noemen we een gen.

Bouwplan van je lichaam

Het genetisch materiaal kan worden gezien als het bouwplan en bevat een volledige beschrijving van het lichaam. Elke cel (met uitzondering van de rode bloedcellen) bevat een volledige set van het erfelijke materiaal. Wanneer we dus cellen verzamelen voor genetisch onderzoek, maakt het niet uit waar deze vandaan komen. De cellen in jouw kleine teen bevatten hetzelfde genetische materiaal als die uit je hersenen.

Kijk nu in onze shop!