Curious about our DNA test? Then read Johnny’s experience now!

Genotype en fenotype

Wanneer we spreken over een genotype, hebben we het over het erfelijke deel van een eigenschap. Hoe deze eigenschap zich uiteindelijk manifesteert, wordt het fenotype genoemd. Hieronder leggen we genotype en fenotype uit.

Wat is het genotype?

Met uitzondering van de geslachtschromosomen krijg je van iedere ouder een volledige set van alle genen. Dat betekent dus dat je van elk gen twee exemplaren bezit: één van je vader en één van je moeder. Een genotype is een verzameling erfelijke eigenschappen.

Het bepalen van het genotype

Wanneer er twee versies (varianten) van een gen zijn (laten we zeggen A en B), zijn er dus drie mogelijkheden: je bezit twee A’s (beide ouders hebben jou genvariant A gegeven), je bezit twee B’s (beide ouders hebben jou genvariant B gegeven) of je bezit één A en één B (je hebt van elke ouder een andere variant gekregen). Bij een DNA-analyse moeten dus beide exemplaren van een gen worden bepaald voor een volledig beeld. Dit wordt genotyperen genoemd, waarbij het genotype wordt bepaald.

Wat is het fenotype?

Het manifesteren van het de erfelijke eigenschappen is het fenotype. Het fenotype bepaalt de basis van het DNA. Een fenotype komt echter niet alleen voort uit de genen, maar is de optelsom is van de genetische variant(en) die men bezit plus omgevingsfactoren.

De verschillende kenmerken

Het fenotype bevat zichtbare kenmerken zijn zoals de haarkleur van een persoon of de lichamelijke bouw, maar ook niet-zichtbare kenmerken zoals de opname van zuurstof of de verbranding van vet.

Omgevingsfactoren hebben invloed op de door het gen gecodeerde eigenschap. Deze omgevingsfactoren kunnen zowel intern zijn (verschillende genen, eiwitten, cellen of organen die elkaar beïnvloeden) of extern (hoe leef je, wat eet je, darmflora, aan welke invloeden sta je bloot?).

Het fenotype is niet het genotype

Het is belangrijk om te realiseren dat een genotype dus in veel gevallen niet één op één zorgt voor een fenotype. Ondanks dat het genotype en fenotype veel op elkaar lijken, zullen er zeker verschillen zijn.

Kijk nu in onze shop naar de diverse DNA testen!