Hoe lang werkt cafeïne?

In de sportwereld wordt veel gebruik gemaakt van cafeïne. Een bekende vraag is: Hoe lang werkt cafeïne? Eigenlijk wordt hiermee bedoeld hoe snel je lichaam cafeïne afbreekt. Wij kunnen met jouw genetisch profiel bepalen of je bijvoorbeeld een snelle metaboliseerder bent. Kom dus met onze DNA sport test meer te weten over hoe cafeïne bij jou werkt.

De werking van cafeïne

Cafeïne wordt zowel op professioneel als amateurniveau veelvuldig gebruikt als supplement, voornamelijk om duursportprestaties te verbeteren. Het is een dan los te verkrijgen preparaat wat aan energiedranken en gels kan worden toegevoegd. De positieve aspecten zijn onder andere: helderheid, scherpte, alertheid en een vermindering van het mentale vermoeidheidsgevoel. Deze aspecten kunnen de sportprestaties en het uithoudingsvermogen in bijzondere mate beïnvloeden.

Cafeïne kan ook nadelig werken

Cafeïne kan echter ook negatieve effecten teweeg brengen, zoals prikkelbaarheid, trillende handen, hoofdpijn, een gestrest gevoel, rusteloosheid en hartkloppingen. Deze effecten zijn natuurlijk nadelig voor de sportprestaties. Het is dan ook erg belangrijk om de juiste dosering cafeïne te gebruiken voor een optimaal effect.

Hoe lang werkt cafeïne bij jou?

Genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de afbraak van cafeïne niet voor iedereen even snel gaat. Hierdoor kunnen de effecten op het sporten per persoon verschillen. Wij kunnen met jouw genetisch profiel laat zien dat jij bijvoorbeeld een zogenaamde ‘snelle metaboliseerder’ bent. Dit betekent dat jouw lichaam cafeïne relatief snel afbreekt.

De gen die zorgt voor snelle afbraak van cafeïne

Indien jouw lichaam cafeïne snel afbreekt, dan kunnen we dat terugvinden in jouw DNA. Hierbij kunnen we dan kijken wat het gebruik van gemiddelde doseringen voor jou aan positieve effecten oplevert. We kijken naar het gen rs762551 (CYP1A2). Deze zorgt voor een snelle afbraak van cafeïne.

Wil je een uitgebreide sportrapportage aan de hand van jouw DNA?

Met onze Sport DNA test krijg je veel meer inzicht in alle aspecten rondom jouw sportprestaties. Wil je meer inzicht hebben in onderstaande onderdelen? Koop dan nu jouw Sport DNA test!

Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien:

  • Wat voor aanleg je hebt voor krachtsport
  • Hoe het staat met je maximale zuurstofopname
  • Welke informatie over je lactaatdrempel belangrijk is
  • Wat voor type spiervezels je hebt
  • Voor welke inspanningsintensiteit je aanleg hebt
  • Hoe gevoelig je bent voor peesblessures
  • Hoe snel je lichaam cafeïne afbreekt
  • Of je sneller gewichtstoename hebt als je minder sport
  • Hoe het met je aanleg is wat betreft de bereidheid tot sporten