De mate van UV-gevoeligheid van de huid wordt bepaald door het tempo van huidveroudering. Deze staat onder invloed van herhaalde blootstelling aan UV-straling van de zon en zonnebanken. UV-gevoeligheid is anders dan chronologische (normale) veroudering doordat UV-stralen de gezonde, functionele structuren van de huid aantasten.
De invloed van UV-straling op de huid
UV-stralen zijn opgebouwd uit twee golflengtes, UVA en UVB. Wanneer UV-stralen op de huid komen, starten de cellen in de dermis met het produceren van melanine (huidpigment), wat vervolgens wordt getransporteerd naar de epidermis.
Het doel van dit gekleurde eiwit is het blokkeren van UV-straling, maar het zorgt er ook voor dat onze huid bruin wordt. UVA-stralen zijn de grootste boosdoener in UV-gevoeligheid. Ze hebben een lange golflengte en kunnen diep in de dermis doordringen, waar ze de productie van collageen en elastine schaden.
Deze eiwitten zijn essentieel voor huidregeneratie en het behoud van vorm na het rekken of anderzijds vervormen van de huid. De schade aan de collageen- en elastineproductie, zorgt voor de aanmaak van beschadigde eiwitten. Dit leidt tot een stijging van een specifiek type enzymen: de metalloproteinases die de collageen en elastine-eiwitten proberen te herbouwen.
De UV-schade zorgt er echter voor dat de enzymen falen in hun functie, resulterend in lage kwaliteit collageen weefsel en suboptimaal huidherstel.
De gevolgen van (onbeschermde) blootstelling aan UV-straling
Waarom is het voor iedereen belangrijk om onze huid te beschermen tegen de invloed van de zon? We weten over het algemeen dat het belangrijk is om onszelf te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon op de dagen dat de zon fel schijnt. Zonder de juiste bescherming, merk je snel de gevolgen: je huid verbrandt. Deze heftige reactie van de huid op de UV-stralen van de zon, zorgt ervoor dat je direct herinnerd wordt aan hoe belangrijk de juiste bescherming is.
Wat zijn de tekenen, resultaten en risico’s van UV-gevoeligheid, UV-schade en algemene huidveroudering?
- Verlies van pigmentatie en vorming van rimpels in de huidgebieden die vaak worden blootgesteld aan de zon, zoals rond de ogen, de mond en op het voorhoofd.
- Kleine dunne spataderen (rode spinnetjes of couperose) in het gezicht en hals.
- Verlies van kleur en volheid van de lippen.
- Verdiepen van rimpels en verschijnen van fronslijnen op het voorhoofd.
- Losser en ruwer worden van de huid.
- Ontstaan van zogenaamde ‘levervlekken’, pigmentvlekken op de huid.
- Verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende typen huidkanker.
De invloed van de zon op huidveroudering wordt ook wel UV-gevoeligheid genoemd (photoageing in het Engels), en omschrijft de lange termijn gevolgen van blootstelling aan zonlicht op huid.
De UV-stralen van de zon en zonnebanken brengen schade toe aan de huid, die op lange termijn onomkeerbaar is. De huid is kwetsbaar voor UV-stralen, maar de mate van kwetsbaarheid kan wel verschillen van persoon tot persoon, dit is deels bepaald door jouw genetisch profiel.
Vanwege de invloed op hoe je huid eruit ziet, maar ook de gevaren die gepaard gaan met blootstelling van de huid aan UV-straling is het ook op de minder zonnige dagen van belang de huid te beschermen. Hoewel we snel geneigd zijn dan geen zonnebrandcrème of dagcrème met SPF (zonbescherming) te gebruiken, is er ook op dagen dat de zon niet zo fel schijnt schadelijke UV-straling aanwezig. Ook op deze dagen kan het verstandig zijn om zonbescherming te gebruiken.
De huidveroudering en jouw genetisch profiel
Wij kunnen aan jouw genetisch profiel zien dat je bijvoorbeeld een normale aanleg hebt voor huidveroudering als gevolg van blootstelling aan UV-straling.
Daarbij kunnen we aangeven of er voor jou de noodzaak is voor extra UV-bescherming.
Als je een normale aanleg hebt dan betekent dit dat je je huid ten alle tijden goed moet beschermen, maar buiten de zomer niet perse een crème met SPF hoeft te gebruiken, en wanneer je hier wel de voorkeur aan geeft, je ook met een lagere factor mogelijk al goed beschermd bent.
Op deze manier kunnen we je aan de hand van onze DNA Huid test adviezen geven over UV-gevoeligheid en huidveroudering.
Wij kijken naar de volgende genen:
- rs10733310 : BNC2 – Geassocieerd met gepigmenteerde vlekken
- rs12203592 : IRF4 – Geassocieerd met haar-, huidskleur en pigmentvlekken
- rs6059655 : RALY – Geassocieerd met pigmentvlekken na blootstelling aan zonlicht
- rs4880 : SOD2 – Geassocieerd met huidveroudering door zonlicht
- rs322458 : STXBP5L – Geassocieerd met het verlies van stevigheid en rimpeling van de huid
- rs2228479 : MC1R – Geassocieerd met slapheid van de wangen
Koop nu jouw huid rapportage
In onze DNA rapportage die gericht is op de huid (Dermagenomics) krijg je informatie over de volgende onderdelen:
- Acne: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over de mate waarin je aanleg hebt voor acne.
- UV-gevoeligheid: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over huidveroudering, pigmentvlekken, rimpelvorming, hangende wangen en adviezen.