Lactaatdrempel

Wil je weten wat jouw genetisch aanleg voor de lactaatdrempel is? Wij kunnen aan de hand van 3 genen jouw lactaatdrempel bepalen. Met onze Sport DNA test is dit 1 van de vele onderdelen waar je inzicht in kan krijgen.

Van voedingsstoffen naar energie

Het omzetten van voedingsstoffen in energie kan op twee manieren: via de aerobe of anaerobe methode. De aerobe wijze is de meeste efficiënte manier van energieopwekking, die plaatsvindt wanneer er voldoende zuurstof in de spieren aanwezig is. De enige bijproducten van dit proces zijn koolstofdioxide en water, die beide gemakkelijk kunnen worden uitgescheiden.

Meer inspanning

Het lichaam gebruikt bij voorkeur de aerobe stofwisseling, maar wanneer we de inspanning opvoeren of de inspanning een langere tijd volhouden, neemt onze energiebehoefte toe. Als er dan niet meer genoeg zuurstof beschikbaar is om al die energie op te wekken, schakelt de stofwisseling over op de anaerobe wijze. Bij de anaerobe methode is er niet voldoende zuurstof aanwezig en is de stofwisseling niet optimaal.

Wat is een lactaatdrempel?

Naast energie, wordt ook het bijproduct lactaat aangemaakt. De onvermijdelijke lactaat-accumulatie (ophoping) die optreedt, zorgt voor verzuring van de spieren. De inspanning zal waarschijnlijk na enige tijd moeten worden verminderd of helemaal gestaakt. De intensiteit waarmee we kunnen presteren voordat lactaat begint te accumuleren in ons bloed en de prestaties negatief beïnvloedt (gemiddeld rond een concentratie van 4 mmol/L), staat bekend als de lactaatdrempel.

Genetisch bepaald

De mate van inspanning die geleverd kan worden voordat de lactaatdrempel bereikt wordt is gedeeltelijk genetisch bepaald, maar men kan er zeker ook op trainen om de lactaatdrempel te verhogen. Met onderstaande genetische markers kunnen we jouw lactaatdrempel bepalen.

  • rs7181866 : NRF2 – Zorgt voor een verbetering van de running economy
  • rs11549465 : HIF1A – Zorgt voor betere prestaties bij extreme inspanning
  • rs17602729 : AMPD1 – Verhoogt het uithoudingsvermogen op hoogte

Wil je een uitgebreide sportrapportage aan de hand van jouw DNA?

Met onze Sport DNA test krijg je veel meer inzicht in alle aspecten rondom jouw sportprestaties. Wil je meer inzicht hebben in onderstaande onderdelen? Koop dan nu jouw Sport DNA test!

Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien: