Leer jezelf beter kennen met een Omniyou DNA-profiel

Je zult het vast herkennen van je favoriete crime serie. De detective vindt een haar op de plek van de misdaad en stuurt deze naar het lab, waaruit een DNA-profiel rolt. Maar forensisch onderzoek is zeker niet het enige waarvoor een DNA-profiel van pas komt. Wij zetten het DNA-profiel van Omniyou namelijk in voor een gezonde leefstijl.

Wat is een DNA-profiel?

Diep van binnen draagt iedereen een persoonlijk paspoort met zich mee. In plaats van jouw unieke Burgerservicenummer, vind je in dit paspoort jouw unieke set van genetische markers. Dit zijn stukjes DNA die per persoon variëren en daarmee boordevol informatie bevatten. Samen vormen ze jouw DNA-profiel.

Voeding, sport, huid, slaap en stress

Nog nooit eerder konden we zo gemakkelijk ons DNA-profiel uitpluizen. Tijdens de ‘Human Genome Project’ in 2003 is het de wetenschappelijke wereld gelukt om alle menselijke genen volledig in kaart te brengen en te begrijpen. Sindsdien zijn er steeds efficiëntere en goedkopere technieken ontwikkelt die DNA kunnen onderzoeken.

Dit kan tegenwoordig om ziekterisico’s – denk aan hart- en vaatziekten of kanker – te achterhalen, maar ook afkomst, verwantschap en verschillende aspecten op het gebied van leefstijl. In het geval van leefstijl worden variaties in de genen die gelinkt zijn aan voeding, sport, huid, slaap en stress geanalyseerd.

Missende puzzelstukjes

En dit laatste is exact wat wij bij Omniyou doen. Voorop moet worden gesteld dat jij een gezonde leefstijl zelf in de hand hebt door voldoende te bewegen en gezond te eten. Maar jouw persoonlijk paspoort – het DNA-profiel – heeft hier ook gedeeltelijk invloed op. Het complete DNA-profiel van Omniyou levert jou dus die missende puzzelstukjes op.

Aan de hand van deze missende puzzelstukjes word jij in staat gesteld om in het dagelijks leven geïnformeerde keuzes te maken en een gezonde leefstijl op te pakken die bij jouw lichaam past. Het Omniyou DNA-profiel kan bijvoorbeeld iets zeggen over jouw aanleg voor overgewicht, of jouw DNA krachtsport boven duursport verkiest, of over jouw aanleg voor slaapkwaliteit.

Hieronder zullen wij de genetische eigenschappen die het Omniyou DNA-profiel bevat per onderdeel – voeding, sport, huid, stress en slaap – toelichten.

Nutrigenomics: jouw voedingspatroon optimaliseren

Het Nutrigenomics DNA-profiel kan jou de volgende inzichten bieden:

  • Aanleg voor overgewicht
  • De optimale macronutriëntenbalans (eiwitten, vetten en koolhydraten)
  • Risico’s op vitaminetekorten (foliumzuur, B6, B12, C en D)
  • Risico’s op mineralentekorten (calcium en ijzer)
  • Gevoeligheid voor zout m.b.t. een hoge bloeddruk

Met deze informatie kun jij aan de slag om jouw voedingspatroon te optimaliseren. Als voorbeeld nemen we het macronutriëntenbalans. Uit jouw DNA-profiel volgt er een richtlijn voor de optimale ratio eiwitten, vetten en koolhydraten in jouw dagelijkse voedingsinname. Dit kan 65% koolhydraten zijn, 20% vetten en 15% eiwitten.

Deze ratio stelt een voedingspatroon hoog in koolhydraten voor. In ons Nutrition-plus rapport kun je vervolgens duidelijke overzichten vinden van (dagelijkse) voedingsstoffen waarbij de hoeveelheid macronutriënten per product zijn weergegeven. Met behulp van dit uitgebreide rapport kan jij bepalen welke producten passen bij jouw DNA-profiel.

Door bijvoorbeeld de Eetmeter van het Voedingscentrum of de MyFitnessPal app te downloaden, kun jij precies meten hoeveel van de verschillende macronutriënten jij dagelijks binnenkrijgt. Op het gebied van voeding kan een Omniyou DNA-profiel jou dus helpen gerichtere voedingskeuzes te maken die bij jouw lichaam passen.

Athleticogenomics: het maximale uit jouw sportdoelen halen

Het Athleticogenomics DNA-profiel geeft informatie over de volgende eigenschappen:

  • Aanleg voor krachtsport en/of duursport
  • De maximale zuurstofopname, de lactaatdrempel en snelle en/of langzame spiervezels
  • De rol van cafeïne als prestatieverbeteraar
  • Het effect van beweging op de stofwisseling
  • Sportbereidheid

Door middel van training kan elke sporter – of je nou topsport beoefent of nog een beginneling bent – beter worden. Maar inzicht in waar jouw ‘talent’ ligt, ook wel jouw genetische aanleg, kan jou helpen om het maximale uit jouw sportdoelen te halen. Informatie over jouw genetische eigenschappen gerelateerd aan sport kan je verwerken in jouw trainingsschema’s.

Als voorbeeld nemen we de maximale zuurstofopname. Stel, uit jouw DNA-profiel blijkt dat je een lage aanleg hebt voor de maximale zuurstofopname. Als jij een duursporter bent, wil je deze het liefste zoveel mogelijk verhogen. Voor de training kun je dan denken aan meer focus op intervaltraining, waarbij de zuurstofopname verbeterd kan worden.

Meer hierover is te vinden in ons Athletics-plus rapport.

Dermagenomics: houd rekening met de eigenschappen van jouw huid

Het Dermagenomics DNA-profiel bevat de onderstaande eigenschappen:

  • Aanleg voor acne
  • UV-gevoeligheid (pigmentvlekken, rimpelvorming en hangende wangen)
  • Intrinsieke huidveroudering (kraaienpootjes, nasolabiale vouw en hangende oogleden)

Informatie over de genetische eigenschappen die jouw huid bezit kan jij inzetten om de juiste huidproducten aan te schaffen. Als uit jouw DNA-profiel bijvoorbeeld blijkt dat je een verhoogde aanleg hebt voor hangende wangen als gevolg van UV-beschadiging, weet jij dat het verstandig is om extra aandacht te besteden aan producten die UV-bescherming bieden.

Somnogenomics: verbeter jouw nachtrust

Het Somnogenomics DNA-profiel biedt inzichten in:

  • Slaaptijd en -duur
  • Slaapkwaliteit
  • Cafeïne geïnduceerde slapeloosheid
  • Slaapdeprivatie-resistentie
  • Restless Legs Syndrome

Goed slapen is ontzettend belangrijk. Slaaptekort op zowel de korte als de lange termijn brengt namelijk negatieve gevolgen met zich mee. Denk voor de korte termijn aan een slecht concentratievermogen, en bij de lange termijn aan depressie. Door rekening te houden met jouw Somnogenomics DNA-profiel kan jij werken aan het (eventueel) verbeteren van jouw nachtrust.

Stress-genomics: bewaak jouw grenzen op het gebied van stress

Het Stress-genomics DNA-profiel biedt jouw informatie over:

  • Het zijn van een denker (worrier) of een doener (warrior)
  • De invloed van sociale steun op stress
  • Het herstelvermogen van acute stress
  • De invloed van stress op de stofwisseling
  • De hartslagrespons op stress
  • Gevoeligheid voor werkdruk

Tegenwoordig is enige vorm van stress onvermijdelijk. Met een Stress-genomics DNA-profiel leer jij hoe jouw lichaam omgaat met stress. Als jij bijvoorbeeld meer een denker bent dan een doener, en jouw profiel laat zien dat jij vatbaarder bent voor werkdruk, kan jij hiermee rekening houden en zodoende bijvoorbeeld een burn-out voorkomen.

Leer jezelf beter kennen met een Omniyou DNA-profiel

Wil jij jezelf beter leren kennen aan de hand van een DNA-profiel? Ben jij klaar om jouw missende genetische puzzelstukjes te gebruiken om een gezonde(re) leefstijl op te pakken? Schaf het dan nu het Omniyou DNA-profiel aan. Voor meer informatie kun je gerust contact opnemen via .