Licht of donker: de ontwikkeling van pigmentvlekken

Zodra het weer het toelaat, zit menig mens het liefst te genieten op het terras. En natuurlijk wel op dat ene plekje in de zon. Maar goed om te onthouden is dat de zon haar ultraviolet (UV) licht gevolgen met zich mee kan brengen. Het ontstaan van pigmentvlekken is daar eentje van.

Wat is pigment?

Ieder mens, maar ook dieren en planten bevatten pigment. In dit geval hebben we het over natuurlijk pigment, en dat wordt ook wel melanine genoemd. Melanine is de kleurstof van je huid dat wordt aangemaakt door speciale pigmentcellen, de melanocyten. De kleur van melanine kan variëren van geel tot rood, en van bruin tot zwart. Iedereen wordt geboren met dezelfde hoeveelheid aan melanocyten, maar hoeveel melanine deze aanmaken verschilt per persoon.

Meer pigment betekent beter beschermd tegen UV licht

Het is deze hoeveelheid aan melanine die bepaalt hoe jouw huidskleur eruitziet. En het is deze hoeveelheid die ook bepaalt hoe goed jij beschermd bent tegen het UV licht van de zon. Hierbij geldt: de donkerder de huid, des te beter beschermd. Dat betekent niet dat mensen met een lichte huid beter dat ene terrasplekje in de zon kunnen vermijden. Hoe langer jij op dat plekje blijft zitten, hoe meer de melanocyten aan het werk gaan. Er wordt meer pigment aangemaakt.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Dat klinkt best goed, toch? Hoe langer je in de zon zit, hoe beter je beschermd raakt tegen UV licht? Helaas zit er een addertje onder het gras. Terwijl jij nog steeds van het terrasweer geniet, werken de melanocyten harder en harder om pigment aan te maken. Op een gegeven moment bereiken ze hun limiet. Ze raken in de war en dat kan één van twee dingen betekenen.

In het eerste geval zijn ze zó uitgeput, dat de melanocyten hun functie niet meer kunnen vervullen. Er wordt geen pigment meer aangemaakt en er ontstaan witte vlekjes op de huid. In het tweede geval gebeurt het tegenovergestelde. De melanocyten blijven zo hard doorwerken, dat het zich vertaalt tot ophopingen van pigment in de bovenste lagen van onze huid. In plaats van witte vlekjes, zijn er donkere vlekjes op de huid te zien. Zowel de witte als donkere vlekjes noemen we pigmentvlekken.

Ook genen spelen een rol

Blootstelling aan UV licht is niet de enige factor die een rol speelt in het ontstaan van deze pigmentvlekken. Hoeveel jij er ontwikkelt en hoe vroeg dat gebeurt tijdens je leven, is deels bepaald door onze genen. Sommige pigmentvlekken zijn er al bij de geboorte, of ze ontstaan gedurende het leven als gevolg van veroudering.

Jouw aanleg voor het ontwikkelen van pigmentvlekken

Aanwezigheid van bepaalde variaties in jouw genen bepaalt hoe groot jouw aanleg is voor de ontwikkeling van pigmentvlekken. Wij kijken naar de onderstaande variaties:

  • Een groep variaties in het MC1R-gen: geassocieerd met huidpigmentatie
  • Variatie rs10733310 in het BNC2-gen: geassocieerd met gepigmenteerde vlekken
  • Variatie rs12203592 in het IRF4-gen: geassocieerd met haar-, huidskleur en pigmentvlekken
  • Variatie rs6059655 in het RALY-gen: geassocieerd met pigmentvlekken na blootstelling aan zonlicht
  • Variatie rs4880 in het SOD2-gen: geassocieerd met huidveroudering door zonlicht

Leer jouw huid beter kennen

Wil jij weten wat jouw DNA zegt over de ontwikkeling van pigmentvlekken? Kom erachter in jouw eigen Dermagenomics rapport. Naast de ontwikkeling van pigmentvlekken, geeft dit rapport nog veel meer informatie: van aanleg voor acne en jouw mate van UV-gevoeligheid tot aan huidveroudering. Leer nu jouw huid beter kennen!

Nutrigenomics

Provides insight into your genetic predisposition with regard to various metabolic processes in the body. A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

Healthy weight

Macronutrient Balance

Micronutrients

Salt sensitivity

Do you know?