Lifestyle en gezondheid

Op je gezondheid letten en er aan werken hoeft niet duur te zijn. Een aantal dingen die je kan doen zijn zo goed als gratis zoals: water drinken, gapen en slapen. Gapen? Ja, ook gapen is volgens onderzoek goed voor je gezondheid. Lees hieronder verder waarom!

Water

We hebben er allemaal wel vaker over gehoord: wel genoeg drinken hoor! De richtlijn is dat je per dag twee liter water zou moeten drinken. Het drinken van frisdrank hoort hier niet bij. In frisdrank zitten veel suikers, chemische stoffen en zuren, wat juist niet gezond is. Het drinken van genoeg water geeft je meer energie en helpt bij een optimale werking van je organen. Het zorgt ervoor dat je bloed gaat stromen, waardoor afvalstoffen worden afgevoerd. Wanneer je te weinig water drinkt kan je symptomen ervaren als hoofdpijn, vermoeidheid, bloedstolling en nierstenen. Ook werkt je immuunsysteem minder efficiënt waardoor de kans op ontstekingen hoger is. Heel belangrijk dus om elke dag voldoende water te drinken! Volgende keer een rondje water in plaats van koffie?

Gapen

Het kan verschillende redenen hebben waarom je moet gapen. Dit kan zijn dat je te weinig slaapt, honger hebt of dat je je verveelt. Maar wist je dat gapen ook heel veel nuttige eigenschappen heeft? Gapen zorgt voor een snelle zuurstoftoevoer naar je hersenen. Hierdoor wordt je hersenactiviteit maar ook je stofwisseling geoptimaliseerd, wat weer zorgt dat je meer alert bent en je beter kunt concentreren.

Wanneer je last hebt van stress is het heel goed om het gapen op te wekken door een aantal keer heel bewust proberen te gapen. Het helpt namelijk bij het verlagen van stress en helpt je lichaam te ontspannen.

Slapen

Genoeg slapen is belangrijk om tot rust te komen, in het speciaal voor je hersenen. Tijdens het slapen verjongen je hersenen en worden de verbindingen tussen de hersencellen versterkt. Gebeurt dit niet, dan gaat onze kennis achteruit, samen met meer nadelige effecten. Alle vormen van stress kunnen je nachtrust verstoren. Het kleinste beetje spanning, door bijvoorbeeld autorijden, wat zorgt dat je vermoeid raakt kan al invloed hebben op de nachtrust. Het is dus belangrijk om zo min mogelijk stress te hebben, zodat je een goede nachtrust hebt!

Naast genoeg water drinken, regelmatig gapen en een goede nachtrust zijn er natuurlijk ook andere belangrijke dingen die je kan doen voor je gezondheid, zoal bewegen en een gezond voedingspatroon volgen.