Micronutriënten

In onze DNA test voeding geven wij informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over foliumzuur, vitamine B6/B12/C/D, calcium en ijzer. Dit zijn de micronutriënten. Kom er nu achter of je een verhoogd risico hebt op een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen. Wij laten precies zien wat jouw aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor alle 26 essentiële micronutriënten zijn.

Wat zijn micronutriënten?

Onder micronutriënten vallen vitaminen en mineralen, die nodig zijn voor het functioneren van elk levend organisme. Ze worden micronutriënten genoemd omdat er een relatief kleine hoeveelheid benodigd is, in tegenstelling tot de macronutriënten. Hoewel de hoeveelheden die we ervan nodig hebben klein zijn, zijn de micronutriënten essentieel voor onze gezondheid. We hebben micronutriënten nodig voor fysiologische processen, waaronder de stofwisseling, reproductie, afweer en groei, maar bijvoorbeeld ook onze geestelijke gezondheid. Wanneer er tekorten ontstaan aan micronutriënten, kun je mogelijk gezondheidsproblemen ontwikkelen, maar ook een teveel kan de balans verstoren en voor klachten zorgen.

Hoeveel micronutriënten hebben we nodig?

De hoeveelheden micronutriënten die we nodig hebben, zijn afhankelijk van de fysiologische functies die je lichaam in een bepaalde periode uitvoert. Zo heb je bijvoorbeeld tijdens een inspanning behoefte aan koolhydraten, terwijl het herstellen van een inspanning vraagt om eiwitten. Gezondheidsautoriteiten hebben voor elk micronutriënt een officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid bepaald. Onze individuele behoeften kunnen echter verschillen en zijn afhankelijk van onze voedingspatronen, leefstijl(keuzes) en genen. Genen kunnen bijvoorbeeld de efficiëntie van absorptie en transport beïnvloeden, maar ook de hoeveelheid die moet worden geabsorbeerd voor een optimale werking van het lichaam.

Foliumzuur

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B9 of B11, speelt een belangrijke rol bij het kopiëren en synthetiseren (aanmaken) van DNA en is daarom essentieel voor de vorming van nieuwe cellen. Daarnaast hebben we foliumzuur nodig voor een goede werking van aminozuren, vitamine B12 en de vorming van bloedcellen en het immuunsysteem. Foliumzuur verlaagt ook de bloedspiegels van homocysteïne, wat in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten.

Er zijn verschillende goede voedingsbronnen van foliumzuur, zoals groene bladgroenten, eieren en avocado. Hoewel deze goed in een gezond voedingspatroon passen, komen foliumzuur-tekorten, relatief vaak voor.

Vitamine B6

Vitamine B6 is een in water oplosbare vitamine, die verschillende rollen in het menselijk lichaam heeft. Vitamine B6 is bijvoorbeeld nodig om aminozuren te maken, welke belangrijk zijn voor het optimaal functioneren van cellen, en de bouwstenen van eiwitten zijn. Daarnaast is vitamine B6 belangrijk voor de regulering van de bloedsuikerspiegel en de vorming van hemoglobine, de drager van zuurstof in ons lichaam.

Producten met vitamine B6

Vitamine B6 is aanwezig in een verscheidenheid aan dierlijke producten, maar ook in granen, groenten en zaden. Omdat deze producten volop aanwezig zijn in ontwikkelde landen zoals Nederland komen vitamine B6-tekortkomingen relatief weinig voor.

Vitamine B12

Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine met veel belangrijke functies. Het heeft een essentiële rol in onder meer de vorming van rode bloedcellen, DNA-synthese en gezonde hersen- en zenuwfuncties. Vitamine B12 is een essentiële vitamine, die ons lichaam niet zelf kan aanmaken, daarom moeten we deze via onze voeding binnenkrijgen. Van nature komt vitamine B12 alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong, zoals vlees, eieren en zuivel. Mede hierdoor komt een tekort aan vitamine B12 relatief vaak voor.

Vitamine B12 tekort

Vooral voor vegetariërs en veganisten is het een uitdaging om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen. Dit is zorgwekkend, omdat zelfs kleine tekorten een merkbare invloed kunnen hebben op onze (mentale) gezondheid, vanwege de verschillende essentiële functies van vitamine B12. Een aantal mogelijke symptomen van een vitamine B12-tekort zijn: algemene vermoeidheid, zwakte, verwarring, slecht geheugen, depressie, verlies van eetlust, constipatie, verminderde balans en coördinatie, gevoelloosheid, tintelingen in vingers en tenen en nog veel meer. Soms wordt vitamine B12 aan voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan vegetarische en veganistische vleesvervangers.

Vitamine C

Vitamine C is noodzakelijk voor veel belangrijke processen in het menselijk lichaam. Het is bijvoorbeeld nodig voor de synthese (aanmaak) van collageen; een essentieel eiwit voor de huid, bloedvaten en pezen. Vitamine C speelt daarnaast een rol bij weefselherstel, wondgenezing en het onderhoud van tanden en botten. Vitamine C heeft ook antioxiderende eigenschappen en is noodzakelijk voor de opname van ijzer uit de voeding.

Groente en fruit

Hoewel vitamine C aanwezig is in veel groente en fruit, hebben veel mensen toch een ontoereikende inname van vitamine C. Dit komt omdat de typische voedingspatronen in ontwikkelde landen onvoldoende groenten en fruit bevatten.

Vitamine D

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine met bijvoorbeeld een essentiële rol in de botgezondheid. Omdat vitamine D nodig is voor de opname van calcium, is voldoende vitamine D belangrijk voor de preventie van osteoporose (zwakke botten). Vitamine D is ook belangrijk voor de immuunfunctie, het hormonale evenwicht en heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Vitamine D beïnvloedt bovendien onze cognitieve capaciteit (denkvermogen), stemming en algemene geestelijke gezondheid.

Zonlicht

Vitamine D is één van de weinige niet-essentiële vitamines, het is namelijk een vitamine die ons lichaam zelf aan kan maken. Het synthetiseren van vitamine D gebeurt onder invloed van zonlicht (ook daglicht op bewolkte dagen). Omdat dit de voornaamste manier is van ons lichaam om aan vitamine D te komen, is het belangrijk dagelijks de huid bloot te stellen aan daglicht. Vitamine D is van nature maar in zeer weinig voedingsmiddelen aanwezig en daarom is verrijking van basisvoedingsmiddelen gebruikelijk. Natuurlijke bronnen zijn voornamelijk vette vis en in mindere mate runderlever en eigeel.

Tekort aan vitamine D

Vitamine D-tekort komt relatief vaak voor in de ontwikkelde landen, ondanks dat ons lichaam het zelf aan kan maken. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende hoeveelheid tijd die binnenshuis wordt doorgebracht en de lage consumptie van voedingsbronnen van vitamine D.

Calcium

Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam. Het is het hoofdbestanddeel van botten en tanden, maar daarnaast is calcium ook essentieel voor het functioneren van spieren en zenuwen, bloedstolling, cardiovasculaire gezondheid en de regeling van de pH-waarde van het bloed. Het calciumgehalte in het lichaam wordt streng gereguleerd, waarbij het bloed, indien nodig, calcium uit de botten kan “lenen”.

Botontwikkeling

Voldoende calciuminname is daarom niet alleen belangrijk voor de botontwikkeling tijdens de groei, maar ook voor behoud van sterke botten gedurende het leven. Het is belangrijk dat calciuminname samengaat met een optimale vitamine D-status, die noodzakelijk is voor de opname van calcium uit de voeding.
Calcium is in grote hoeveelheden aanwezig in zuivelproducten en sommige vissoorten, maar ook in veel groenten, peulvruchten en zaden.

IJzer

IJzer is een essentieel spoorelement voor het lichaam, met verschillende belangrijke functies. De meest bekende is waarschijnlijk het transport van zuurstof in het bloed (als onderdeel van hemoglobine), maar ijzer is ook nodig voor de synthese (aanmaak) van een verscheidenheid aan enzymen (eiwitten die voor chemische reacties zorgen binnen of buiten een cel) en heeft vele cellulaire functies.

Zuurstof naar de weefsels

Voldoende ijzerinname is belangrijk, omdat het nodig is voor de productie van hemoglobine om uiteindelijk zuurstof naar de weefsels te transporteren. Als je dus een tekort aan ijzer hebt, ervaar je waarschijnlijk één of meerdere van deze symptomen: vermoeidheid, prikkelbaarheid en zwakte. IJzergebrek is wereldwijd de meest voorkomende deficiëntie (tekort).

IJzertekort

Het is verstandig om plantaardige ijzerbronnen te combineren met de inname van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, zoals citrusfruit, broccoli, boerenkool, erwten of groene paprika’s en om juist combinaties met koffie en thee te vermijden. IJzeropname wordt namelijk sterk beïnvloed door de interactie van ijzer met andere voedingsstoffen. Een andere veel voorkomende reden voor ijzertekort is het verlies van ijzer met bloed. Daarom komen lage niveaus van ijzer vooral vaak voor bij premenopauzale vrouwen, voor wie ook de dagelijkse aanbeveling dan ook hoger is.

Jouw genetisch profiel

Jouw genetisch profiel kan bijvoorbeeld laten zien dat je een (verhoogd) risico loopt op een tekort aan foliumzuur, ijzer of de diverse vitamines zien. Hiervoor kijken we naar:

  • rs1801131 : MTHFR – Geassocieerd met folium(zuur) omzetting
  • rs1801133 : MTHFR – Geassocieerd met folium(zuur) omzetting
  • rs1799945 : HFE – Beïnvloedt de ijzerwaardes in het bloed
  • rs7385804 : TFR2 – Beïnvloedt de ijzerwaardes in het bloed
  • rs4820268 : TMPRSS6 – Beïnvloedt de ijzerwaardes in het bloed
  • rs2228570 : VDR – Beïnvloedt verschillende vitamine D-gerelateerde processen
  • rs4516035 : VDR – Beïnvloedt verschillende vitamine D-gerelateerde processen
  • rs6053005 : SLC23A2 – Beïnvloedt de opname van vitamine C naar de cellen
  • rs33972313 : SLC23A1 – Beïnvloedt de opname en heropname van vitamine C uit de voeding
  • rs4654748 : ALPL – Geassocieerd met de vitamine B6 concentraties in het bloed
  • rs602662 : FUT2 – Geassocieerd met lage vitamine B12 waardes
  • rs2228570 : VDR – Beïnvloedt verschillende vitamine D-gerelateerde processen

Jouw DNA rapportage over voeding

Met dit voedingsrapport krijg je inzicht in jouw genetische aanleg voor alles rondom een gezond gewicht, Macronutriënten, Micronutriënten en jouw zoutgevoeligheid. Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien:

  • Welke dagelijkse energiebehoefte je hebt
  • Of je genetisch een risico op overgewicht hebt
  • Hoe het met je energiebalans is
  • Wat jouw beste voedingspatroon is
  • Wat van invloed is op jouw gewichtsverlies en gewichtsbehoud
  • Of je een verhoogd risico hebt op een tekort van vitaminen en mineralen
  • Het risico op een verhoogde bloeddruk door een hogere zoutinname