Nucleotide

De bouwstenen waaruit de DNA moleculen opgebouwd zijn heten de nucleotiden. Een nucleotide bestaat uit drie onderdelen: een stikstofbase, een suikergroep en een of meer fosfaatgroepen.

0,1% van je DNA maakt jou uniek

Meer dan 99,9 procent van ons DNA (en dus ons erfelijk materiaal) is exact hetzelfde van persoon tot persoon. Dat is wat ons mens maakt en beschrijft veel van de cruciale processen die alle levende wezens in het DNA hebben opgeslagen. Het laatste kleine beetje, de 0,1%, van ons DNA dat verschillend is, maakt iedereen uniek.

Ons DNA onderzoek

Als wij jouw DNA analyseren is het dan ook een deel van die 0,1% waar we naar kijken. Uiteindelijk bepalen we met onze analyse het genotype van maar 0,02% van jouw DNA. Hiervan hebben we weer een selectie gemaakt die ons interessant lijkt voor jou én wetenschappelijk voldoende gevalideerd is.

Waar bestaat ons DNA uit?

DNA bestaat uit een lange keten van nucleotiden met de verschillende basen: A, T, G en C. Op verscheidene plekken in die keten kunnen variaties optreden. Er bevindt zich dan een andere base op die plek.

SNP: piepkleine variaties

Een afwijkende base noemen wij in eerste instantie een mutatie. Als deze mutatie zich in een populatie (bepaalde groep mensen) verspreidt en bij minstens 10% van die populatie voorkomt noemen we dit geen mutatie meer, maar een Single Nucleotide Polymorphism, ook wel SNP (spreek uit als ˈsnipˈ).

Vervangen van één enkel nucleotide

Een SNP wil zeggen dat één enkele nucleotide vervangen is door een van de overige drie. Deze bijzonder kleine verandering in het DNA kan een grote invloed hebben. Wanneer door deze SNP de code voor een eiwit wijzigt, kan de functie (of effectiviteit) van dit eiwit veranderen. Zo kan het eiwit misschien een verhoogde effectiviteit krijgen of juist een verminderde werking. In extreme gevallen kan het zelfs een niet-functionerend eiwit opleveren.

Kijk nu in onze shop voor de diverse DNA testen!