Olympisch roeier Govert Viergever vertelt over het DNA-dieet

‘In topsport gaat het om punten van procenten. En daarvoor zou je wel gek zijn als je bepaalde technieken niet zou gebruiken. En zeker als ze zo simpel en non-invasief zijn als gewoon in een buisje spugen en dat opsturen naar een lab.’

Een medaille winnen op de volgende olympische spelen in 2020 in Tokio. Dat is het doel van Govert Viergever, olympisch roeier van de Holland Vier. We interviewden Govert via Skype, terwijl hij op trainingskamp in Sevilla zat. Hij is een van de sporters op topniveau die alles doet om nóg beter te worden en daarom een DNA-test afnam. Hij is er zeker van dat dit hem helpt bij het halen zijn doel.

Govert heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij begon met roeien in 2005 bij de Amsterdamse studenten roeivereniging Nereus. Vorig jaar eindigde hij in Rio de Janeiro op de Olympische Zomerspelen vijfde met de Holland Vier.

DNA-test

Voor een roeier is hij klein. ‘Dat betekent dat ik ergens anders mijn kracht vandaan moet halen.’ Omdat hij toch hetzelfde vermogen moet leveren als ‘zo’n grote gast’, heeft hij een DNA-test gedaan. ‘Dit om te kijken waar de mogelijkheden liggen en wat ik kan verbeteren.’

‘Je kent je eigen lichaam na 27 jaar en topsport best wel goed. En toch zijn er een aantal dingen die nieuw voor mij waren. En ook heel handig om te weten zijn. Want als je perfect weet wat je sterke punten zijn of je tekortkomingen kan je daar beter naar handelen in plaats van dat je zo’n vaag idee hebt van: volgens mij verzuur ik nogal snel. Nu heb ik dat daadwerkelijk op schrift staan en kan ik in mijn training en voeding en supplementen dingen aanpassen.’*