Omniyou DNA-rapporten: jouw handvatten voor een gezondere leefstijl

Een gezondere leefstijl aannemen kan soms best een uitdaging zijn. Wij, Omniyou, reiken jou graag de juiste gepersonaliseerde handvatten aan. Ons doel is om jou in staat te stellen een gezondere leefstijl op te pakken op basis van jouw biologie. Genetische data vertalen wij op een begrijpelijke manier naar de dagelijkse praktijk. Wat is voor jou een gezonde leefstijl?

Piepkleine variaties met (grote) gevolgen

Dat verschilt per persoon. Hoewel maar liefst 99,9% van ons DNA exact hetzelfde is van mens tot mens, is iedereen wel uniek. Deze unieke eigenschappen zitten verborgen in die andere 0,1%. Binnen deze 0,1% kunnen we variaties vinden in de opbouw van het DNA. De DNA-bouwstenen, ook wel nucleotiden genoemd, kunnen uit een van de vier basen bestaan: adenine (A), thymine (T), guanine (G) of cytosine (C). Als we het hebben over een variatie, kun je tussen mensen een verschillende base vinden op precies dezelfde plek.

Als dezelfde variatie binnen een bepaalde groep minimaal 10% voorkomt, noemen we dit ook wel een Single Nucleotide Polymorfisme (SNP). Of simpeler uitgesproken als ‘snip’. Zo’n SNP is dus een piepkleine verandering, maar die wel een grote impact kan hebben. Wanneer ons DNA wordt vertaald naar eiwitten om allerlei taakjes uit te voeren in ons lichaam, kan dat eiwit tussen mensen een andere functie hebben. Soms kan het een voordeel opleveren, en soms een nadeel.

Wat is volgens jouw lichaam een gezonde leefstijl?

Wij bieden DNA-rapportages op verschillende leefstijl gebieden aan, namelijk op het gebied van voeding, sport, stress, slaap en beauty. Hiervoor analyseren wij jouw 0.01% unieke DNA op héél veel verschillende SNPs die we kunnen linken aan eigenschappen op deze gebieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hoe gevoelig jouw lichaam voor zout is, of dat jouw lichaam van nature beter bij krachtsport past of niet. Alle genen en SNPs die wij gebruiken voor onze DNA-testen worden zorgvuldig uit wetenschappelijke literatuur geselecteerd.

Een DNA-test bestellen: hoe werkt dat?

Maar hoe gaat zo’n doe-het-zelf DNA-test in zijn werking? Het is heel simpel. Als je eenmaal een DNA-rapportage naar keuze hebt besteld, krijg jij een DNA-kit thuis gestuurd. Je kunt vervolgens zelf een wangslijmvlies-sample afnemen en deze naar ons terugsturen. Deze sample sturen wij vervolgens naar het laboratorium. Hier wordt DNA uit het wangslijmvlies-sample geïsoleerd en wordt een zogeheten microarray aan het werk gezet. Die genotypeert jouw DNA.

Begrijpelijkheid en dataveiligheid staan voorop

Als alle informatie eenmaal uit het DNA is gehaald, verwerken wij deze informatie, doen we een kwaliteitscontrole, en koppelen we jouw genotype aan genetische kenmerken. De gegevens komen vervolgens terecht op een anoniem en goed beveiligde portal. Met jouw persoonlijke inloggegevens heb jij toegang tot deze informatie, die terug te vinden is in de vorm van begrijpelijke rapporten. Want begrijpelijkheid staat bij ons voorop, zodat jij in staat bent een gezondere leefstijl aan te nemen.

Naast begrijpelijkheid, hechten wij ook veel waarde aan dataveiligheid. Wij zijn ervan bewust dat wij werken met gevoelige persoonsgegevens, en daarbij hoort een zorgvuldige en veilige verwerking. Wij hebben ons laten adviseren door KPN ICT consulting en voldoen aan de AVG-wetgeving. Jouw gegevens zullen nooit voor andere doeleinden gebruikt worden dan voor het opstellen en updaten van de DNA-rapporten. Jij hebt de macht over jouw eigen gegevens. Op elk moment kan jij de keuze maken om jouw gegevens te laten verwijderen.

Omniyou geeft geen medische indicaties

Even samengevat. Wij, Omniyou, bieden DNA-testen aan op het gebied van leefstijl om jou de nodige handvatten te geven voor het oppakken van een gezondere leefstijl. En dit doen we door middel van begrijpelijke rapporten, waarbij de data is verwerkt volgens de AVG-wetgeving. Maar wat wij niét doen, is het geven van medische indicaties.

Waar andere aanbieders van consument DNA-testen wel informatie verschaffen over erfelijke aandoeningen, heeft Omniyou de bewuste keuze gemaakt om dit niet te doen. DNA biedt geen zekerheid of iemand een bepaalde aandoening zal ontwikkelen of niet. Het geeft een mate van risico aan. Verder kan de impact van het verschaffen van zulke informatie enorm zijn. Wij zijn van mening dat hierbij de juiste medische begeleiding vereist is.

Jouw stap richting een gezondere leefstijl

Wil jij weten wat jouw DNA te vertellen heeft? Zet nu jouw stap richting een gezondere leefstijl door een van onze DNA-testen te bestellen.