Onze huid

In onze DNA test over de huid, dermagenomics, krijg je informatie over de genetische aanleg voor acne, uv-gevoeligheid en de intrinsieke huidveroudering. We onderzoeken jouw DNA op deze onderdelen en geven informatie en adviezen aan de hand van jouw genetisch profiel. Benieuwd naar jouw huidtype test? Lees dit artikel, en kijk of onze DNA reportage iets voor jou is!

Het grootste orgaan

De huid is het grootste orgaan van ons lichaam en de essentiële barrière tussen de invloeden van buitenaf en je interne organen. Het is door het grote oppervlakte en de blootstelling aan externe factoren ook een kwetsbaar orgaan.

Een gevoelige huid

Genetica zorgt er mede voor dat de ene persoon een gevoeliger huid heeft dan de andere. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat jouw huid sneller verbrand en verouderd onder invloed van de UV-stralen uit zonlicht, of dat je gevoeliger bent voor acne dan gemiddeld.

Wat beïnvloed de gezondheid van de huid?

De menselijke huid is het grootste orgaan van ons lichaam en beschermt ons interne systeem tegen invloeden van buitenaf. Het is onderhevig aan verschillende vormen van stress, zoals wrijving, straling (zoals UV) en de omgevingstemperatuur. Als barrière heeft het daarnaast de functie vreemde organismen zoals bacteriën en virussen te weren. Al deze externe stress beïnvloedt hoe onze huid eruit ziet, in het bijzonder de huid van het gezicht.

De dikte van de huid

Naast de invloeden van buitenaf, wordt het uiterlijk van de huid ook beïnvloed door de dikte van de huid. De oogleden en de huid rondom de ogen is de dunste huid die we hebben, met een dikte van rond 0,5 mm. Omdat de huid daar dunner is, zijn tekenen van veroudering het snelst zichtbaar, bijvoorbeeld in de vorm van rimpels of kraaienpootjes. Naast externe stress en de dikte van de huid, wordt het uiterlijk van de huid door nog meer factoren beïnvloed, zoals psychische stress, lifestyle- en voedingskeuzes.

De gezondheid van de huid

Bekende lifestyle-keuzes die van invloed zijn op de huid zijn bijvoorbeeld roken en (excessieve) alcoholconsumptie, terwijl een gezond voedingspatroon met goede vetten en voldoende vitaminen en mineralen de gezondheid van de huid kan verbeteren.

De drie lagen van de huid

Elke laag in de huid heeft een speciale functie. Dit zijn de drie lagen van de huid met de speciale kenmerken ervan:

  1. De epidermis: beschermt tegen infecties en invloeden van buitenaf en houdt water vast in ons lichaam
  2. De dermis: een stevige constructie van bindweefsel, met collageen en elastine
  3. De hyperdermis of subcutaan bindweefsel: verbindt de huid met de onderliggende weefsels

Hoewel de epidermis het meest kwetsbaar is voor de invloeden van externe stress, zijn het de veranderingen in de bindweefsellagen die leiden tot het verlies van stevigheid van de huid tijdens het verouderingsproces.

Koop nu jouw huidtype test

In onze DNA rapportage die gericht is op de huid (Dermagenomics) krijg je informatie over de volgende huidtype test onderdelen:

  • Acne: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over de mate waarin je aanleg hebt voor acne.
  • UV-gevoeligheid: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over huidveroudering, pigmentvlekken, rimpelvorming, hangende wangen en adviezen.
  • Intrinsieke huidveroudering: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over kans op kraaienpootjes, hangende wangen, lachrimpels, hangende oogleden en advies.