Paaseitjes: goed voor je hart

“Vrolijk Pasen!”, het is bijna zover. Samenzijn met familie, brunchen en niet te vergeten: chocolade paaseieren eten. Maar niet alleen tijdens het paasweekend zelf eten we chocolade eitjes. Ze zijn namelijk al weken lang in de winkel te vinden. Hier vormen ze een verleiding voor iedereen. En al helemaal voor mensen die bewust bezig zijn met eten en/of sporten. Bij recepties, op kantoren, aan de kassa en op veel te veel andere plekken liggen de gekleurde caloriebommetjes voor het grijpen. De vraag is natuurlijk, zijn ze wel echt zo ongezond? Of hoef je de verleiding niet perse te weerstaan? Het lijkt er namelijk op dat pure chocolade helemaal zo slecht nog niet is. Daar word je juist vrolijk van!

Gezond eten als behandeling

Dat gezond eten goed voor je is, dat wisten we natuurlijk al wel. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat gezond eten kan helpen bij de behandeling van een te hoge bloeddruk, diabetes of hart- en vaatziekten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat gezonde voeding positieve invloed kan hebben en het optreden van hart- en vaatziekten kan uitstellen. Dit betekent dat het eten van bijvoorbeeld veel groenten en fruit ervoor zou kunnen zorgen dat je pas op latere leeftijd te maken krijgt met hart- en vaatziekten.

Studie naar chocolade

Maar chocolade is toch geen gezonde voeding? Nou, niets lijkt minder waar. Zo laat een studie zien dat chocolade een positief effect kan hebben op je gezondheid. Het eten van pure chocolade verbetert namelijk de glucosestofwisseling en verlaagt de bloeddruk. Terwijl dit niet het geval is na het eten van witte chocolade. Dit komt doordat pure chocolade relatief veel flavonoïden bevat. Hoe deze stoffen dan een positieve werking hebben op ons lichaam, is helaas nog niet precies duidelijk. Wel laten andere studies naar thee en wijn, die ook veel flavonoïden bevatten, zien dat het drinken van deze producten positieve effecten heeft op ons vaatstelsel en bloeddruk. Dit bevestigt het idee dat het eten van pure chocolade een positieve invloed kan hebben op het verlaat optreden van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Op deze manier zou het eten van pure chocolade dus een positieve bijdrage kunnen leveren aan je gezondheid!

Dus we kunnen onbeperkt pure chocolade eten?

Kunnen we dan met Pasen onbezorgd pure chocolade eitjes eten? Helaas niet. Er zijn namelijk meer onderzoek en bewijzen nodig om echt te kunnen stellen dat pure chocolade gezond is. Daarnaast zitten er naast flavonoïden natuurlijk ook ongezonde stoffen in chocolade, zoals o.a. grote hoeveelheden suiker. Concluderend blijkt maar weer dat voeding een grote rol speelt in onze gezondheid. Hierbij is het altijd belangrijk om een juiste voedingsbalans te hanteren. Deze is voor iedereen anders, omdat je genetische aanleg mede bepaalt welke voedingsstoffen voor jou goed zijn om te nuttigen en welke je beter kan laten staan. Ben je benieuwd naar jouw ideale verdeling van vet, eiwit en koolhydraten op basis van je DNA? Ons persoonlijke voedings adviesrapport geeft inzicht in de optimale voedingsbalans als basis voor een gericht voedingspatroon. OmniYou Voeding is verkrijgbaar op onze website.

Wat leuk dat je deze blog hebt gelezen! Wil je meer weten? Meld je op onze website aan voor de nieuwsbrief of volg ons op FacebookLinkedIn en Twitter.