Peesblessure door overbelasting

Een bekende blessure bij sporters is een peesblessure. Heel vaak komt dit door een overbelaste pees. Met onze DNA sport test kunnen wij zien of jij een verhoogd genetisch risico hebt op peesblessures. En als je een verhoogd risico hebt op blessuregevoeligheid, dan is de juiste manier van trainen nog belangrijker. Daarbij is de warming-up essentieel.

Hoe ontstaat een peesblessures?

Een pees verbindt een spier met een bot. Via de pees wordt de kracht en de energie van de spier overgedragen op het bot. Hierdoor ontstaat daaropvolgend beweging in het gewricht. Een van de bekendste pezen is de achillespees en dit is tevens een veel voorkomende blessure, die geregeld optreedt bij sporten waarbij deze pees intensief wordt belast. Zo komen bij ruim tien procent van de hardlopers problemen met de achillespees voor. In principe kunnen peesblessures ontstaan in alle pezen die intensief worden belast bij het sporten.

Redenen van een overbelaste pees

Peesblessures ontstaan meestal door overbelasting, een slechte techniek of te weinig tijd en rust voor herstel van de pezen. De juiste opbouw in een trainingsschema, oefeningen ter voorkoming van blessures en ter versteviging van pezen en stabiliteit, kunnen een hoop narigheid voorkomen. Ook de warming-up, voor het opwarmen van de spieren, is erg belangrijk.

Verhoogd genetisch risico

Het risico op peesblessures is geassocieerd met specifieke varianten in genen die de gevoeligheid voor bepaalde blessures beïnvloeden. Voor mensen met een verhoogd genetisch risico op peesblessures kan het daarom nóg belangrijker zijn om een goede warming-up te doen en op de juiste manier te trainen.

Jouw genetisch profiel

Met onze DNA sport test kunnen we zien of jouw genetisch profiel is geassocieerd met een verhoogd risico op peesblessures. Dit doen we door te kijken naar drie verschillende genen: 

  • rs1800012 (COL1A1): zorgt voor een verhoogde kans op peesblessures
  • rs143383 (GDF5): vermindert de kans op peesblessures
  • rs679620 (MMP3): vermindert de kans op peesblessures

Wil je een uitgebreide sportrapportage aan de hand van jouw DNA?

Heb je weleens last van een overbelaste pees? Kom er dan nu achter of je genetisch gezien een verhoogde kans hebt op peesblessure.

Met onze Sport DNA test krijg je veel meer inzicht in alle aspecten rondom jouw sportprestaties. Wil je meer inzicht hebben in onderstaande onderdelen? Koop dan nu jouw Sport DNA test!

Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien: