UV gevoeligheid

Zonlicht bestaat uit verschillende soorten straling, één hiervan is ultraviolette straling (UV-straling). Belangrijk hierbij is dat we ons hier tegen beschermen. Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen bijvoorbeeld zien dat je een normale aanleg hebt voor huidveroudering als gevolg van blootstelling aan UV-straling. Daarbij kunnen we aangeven of er voor jou de noodzaak is voor extra UV-bescherming. Het is belangrijk om je huid te beschermen tegen uv-gevoelheid.

Hoe kunnen we onze huid beschermen tegen UV-gevoeligheid?

Hieronder bespreken we zes verschillende onderdelen die essentieel zijn voor de bescherming tegen uv-gevoeligheid:

Sun protection factor

Zonbeschermingsproducten (zonnebrandcrème) worden over het algemeen ingedeeld op basis van de zogenaamde ‘sun protection factor’ (SPF). De SPF staat voor het deel van de UVB-stralen dat nog doordringt in de huid, wanneer de zonnebrandcrème op de juiste manier en in de juiste mate wordt aangebracht (Let op: dit is veel dikker dan de meeste mensen smeren). Bij gebruik van een crème met SPF 15 betekent dit dat 1/15e deel van de UV-straling doordringt in de huid. Het gebruik van een zonnebrandcrème kan ook de ontwikkeling van rimpels en huidverslapping vertragen.

Chemische en fysische filters in zonnebrandcrème

Mogelijk heb je wel eens gehoord van de twee verschillende soorten zonbescherming die er bestaan, namelijk degene met chemische en die met fysische filters. Chemische filters worden ontwikkeld in laboratoria en bieden een SPF. Ze bieden voornamelijk bescherming tegen UVB-stralen, en bieden bescherming door middel van absorptie van de schadelijke straling. Fysische filters bevatten natuurlijke ingrediënten en bieden een fysieke bescherming tegen de UV-straling door het creëren van een barrière, een voorbeeld van zo een beschermend ingrediënt is zinkoxide.

Vitamine C

De antioxidante werking van vitamine C (ascorbine zuur) en de rol die het speelt in de aanmaak van collageen, maken vitamine C een essentieel molecuul in het behoud van een gezonde huid. Ook kunnen antioxidanten de vrije radicalen neutraliseren die vrijkomen door blootstelling aan de zon. Om die reden kunnen (zonnebrand)crèmes met vitamine C een positieve rol spelen.

Retinoïden

Retinoïden zijn een collectieve term voor chemische verbindingen die gerelateerd zijn aan vitamine A. Ze oefenen in het lichaam een verscheidenheid aan functies uit, onder andere in ontstekingsremming en de vorming van nieuwe bloedvaten. Om die reden zijn retinoïden een functioneel ingrediënt voor huidproducten in de behandeling van acne, huidveroudering en hyperpigmentatie. Deze crèmes kunnen de huid echter wel uitdrogen, dus worden idealiter verwerkt in of gecombineerd met een sterk hydraterende crème. Daarnaast zijn retinoïden onstabiel in licht, dus zijn het liefst verwerkt in een nachtcrème.

Antioxidante functies

Het neutraliseren van vrije radicalen die worden gecreëerd onder invloed van UV-straling. Om die reden biedt het combineren van UV-filters en antioxidanten aanvullende bescherming tegen schade aan de huid door de zon.

Uitleg Glycolzuur

De eigenschappen van glycozuur zijn:

  • is een veelvoorkomend component in exfoliërende behandelingen door schoonheidssalons, ook in consumenten producten.
  • dringt door in de huid en verzwakt de vetten die de dode huidcellen van de epidermis bij elkaar houden, wat het verwijderen van de dode huidcellen vergemakkelijkt.
  • Er zijn producten met verschillende concentraties glycolzuur beschikbaar, wees echter zeer voorzichtig met het aanbrengen op de huid, gezien het een zuur is.

De huidveroudering en jouw genetisch profiel

Hoe zit het met de noodzaak voor jouw huid voor extra bescherming tegen uv-gevoeligheid. Als je een normale aanleg hebt dan betekent dit dat je je huid ten alle tijden goed moet beschermen, maar buiten de zomer niet perse een crème met SPF hoeft te gebruiken, en wanneer je hier wel de voorkeur aan geeft, je ook met een lagere factor mogelijk al goed beschermd bent.

Op deze manier kunnen we je aan de hand van onze DNA Huid test adviezen geven over UV-gevoeligheid en huidveroudering.

Wij kijken naar de volgende genen:

  • rs10733310 : BNC2 – Geassocieerd met gepigmenteerde vlekken
  • rs12203592 : IRF4 – Geassocieerd met haar-, huidskleur en pigmentvlekken
  • rs6059655 : RALY – Geassocieerd met pigmentvlekken na blootstelling aan zonlicht
  • rs4880 : SOD2 – Geassocieerd met huidveroudering door zonlicht
  • rs322458 : STXBP5L – Geassocieerd met het verlies van stevigheid en rimpeling van de huid
  • rs2228479 : MC1R – Geassocieerd met slapheid van de wangen 

Koop nu jouw huid rapportage

In onze DNA rapportage die gericht is op de huid (Dermagenomics) krijg je informatie over de UV-gevoeligheid maar ook over bijvoorbeeld Acne (Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over de mate waarin je aanleg hebt voor acne).

Een ander duidelijk artikel gaat over intrinsieke huidveroudering.