Een aantal andere aanbieders van commerciële DNA testen geven informatie over dragerschap van erfelijke aandoeningen. Dit gaat bijvoorbeeld om zeer ernstige ziekten zoals kanker of onbehandelbare aandoeningen zoals Alzheimer.
Omniyou heeft er heel bewust voor gekozen om dit type zeer gevoelige informatie niet te willen verstrekken. Hier hebben we een aantal redenen voor.
In het DNA kunnen we zien of iemand een verhoogd risico heeft op een ziekte, dit betekent echter niet direct dat je de ziekte ook daadwerkelijk krijgt. Het kan in sommige gevallen goed zijn om ervan op de hoogte te zijn dat je een verhoogde kans hebt op een ziekte. Deze wetenschap leidt tot bewustwording, zodat je er extra op kan letten en zo mogelijk sneller een behandeling kan starten na eerste symptomen. Echter, de wetenschap dat je een verhoogd risico loopt op bijvoorbeeld darmkanker, moet je de rest van je leven met je meedragen. Dit is een zware belasting voor velen. Daarom is Omniyou ook van mening dat er begeleiding vereist is bij het geven van resultaten die zulke ingrijpende gevolgen kunnen hebben. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het geven van informatie en uitslagen omtrent ziekten in Nederland gebonden aan de Wet Bevolkingsonderzoek. Je mag wel dit soort diagnoses doen als commerciële partij, maar alleen als je hier een vergunning voor hebt.
Omniyou focust zich in haar rapportages op (gezonde) lifestyle. Wat is interessante, nuttige, soms leuke maar ook toepasbare informatie? Denk hierbij aan hoe jouw lichaam omgaat met de verwerking van macronutriënten of met de afbraak van cafeïne.
Het moederbedrijf van Omniyou, het bio-informatics research and consultancy bedrijf Omnigen, heeft al eens deel mogen neem aan interviews en onderzoeken door de media waarin wij onze visie verder toelichten. Kijk bijvoorbeeld eens naar de uitzending van VPRO Tegenlicht: Verovering van ons DNA van 2 december 2018 en het item Het Wilde Westen van dna-testen van NOSop3 van 19 april 2019.