Curious about our DNA test? Then read Johnny’s experience now!

Warmte: kan jij er tegen?

We hebben al vele dagen echt zomers weer gehad in Nederland. Sommige mensen vinden de warmte erg lekker, waar anderen er absoluut niet tegen kunnen. Wat zou de oorzaak kunnen zijn voor dit grote verschil? Aan de universiteit van Arizona hebben ze hier onderzoek naar gedaan.

Gewenning en evolutie

Een van de mogelijke oorzaken is te vinden in gewenning. Uit het onderzoek is gebleken dat mensen over het algemeen de mogelijkheid hebben om te kunnen wennen aan veranderende weersomstandigheden. Wanneer men niet van warm weer houdt, of er niet goed tegen lijkt te kunnen, kan het helpen om juist in een warm gebied te verblijven. Zo raakt het lichaam er aan gewend en kan men het beter verdragen. De snelheid waarmee men zich aanpast kan van persoon tot persoon verschillen. De oorzaak hiervoor ligt waarschijnlijk in de genen. Het kan zo zijn dat iemand aanleg heeft voor het omgaan met veranderende weersomstandigheden en zich dus makkelijker aanpast in klimaat extremen.

Wanneer iemand in een ander klimaat is gaan wonen moet hij of zij zich aanpassen aan het ‘nieuwe’ klimaat. Gebleken is dat de volgende generaties die in ‘het nieuwe’ klimaat opgroeien, steeds beter aangepast zijn aan het klimaat. Dit betekend dus dat het aanpassen aan het klimaat een vorm is van de evolutie die optreedt.

Algemene oorzaken

Een aantal algemene zaken die invloed hebben op hoe goed je met warmte kan omgaan zijn: de mogelijkheid tot zweten, huid pigmentatie, kracht van het hart en ook hoe dicht de bloedvaten aan de oppervlakte van de huid liggen.

Bij een depressie of andere mentale problemen is het vaak moeilijker om de lichaamstemperatuur te regelen. Hierdoor kan je dus minder goed tegen extreme weersomstandigheden.

Tips

We hebben de tips van Omnigen medewerkers verzameld, wat te doen tegen de warmte:

  • Veel water drinken. Je zweet veel, dus is het belangrijk om het verloren vocht ook weer aan te vullen
  • (water)ijsjes eten
  • Niet naar buiten gaan op het warmste moment van de dag
  • Afkoeling zoeken bij water
  • Gebruik maken van schaduw
  • Om een kamer snel af te laten koelen: fles water in vriezer, dan bevroren voor een ventilator zetten, ventilator aan zetten en het geeft een ‘ijs’koude wind.
  • Pet dragen