Dat elk mens uniek is, weten we. Dit heeft allemaal te maken met een persoonlijke code in de diepste gronden van onze cellen. Een code die we DNA noemen. Maar wat is DNA precies?
Wat is DNA?
DNA staat voor desoxyribonucleïnezuur. Simpel gezegd, is het de drager van al onze erfelijke informatie. Deze informatie is voor de helft doorgegeven door je vader, en de andere helft door je moeder. Het molecuul wordt vaak omschreven als het recept van het leven. Het bevat namelijk alle ingrediënten die jij nodig hebt om je te ontwikkelen en te overleven. Elk levend wezen bevat DNA. In ieder mens zit DNA verborgen in al onze dertig biljoen (30.000.000.000.000) cellen. In de kern van de cel om precies te zijn.
DNA als een wenteltrap
Laten we inzoomen op deze celkern. Hier valt er een DNA molecuul te vinden in de kenmerkende vorm van een dubbele helix. Deze dubbele helix heeft zijn eigen bouwstenen, de zogenaamde nucleotiden. Op hun beurt bestaan deze bouwstenen uit drie onderdelen: een fosfaatgroep, een suikergroep en een stikstofbase. Als we de dubbele helix vergelijken met een wenteltrap, bestaan de trapleuningen uit de fosfaat- en suikergroepen. En de leuningen worden bij elkaar gehouden door stikstofbasen: de traptreden.
Jouw persoonlijke ingrediënten
De traptreden kunnen een combinatie van een van de vier stikstofbasen zijn: adenine (A), thymine (T), guanine (G) of cytosine (C). Elke leuning levert één base aan voor elke traptrede. Wanneer dit base A is, zal de andere leuning base T eraan moeten koppelen. Base A en T vormen namelijk een duo, net zoals base T en base G. De wenteltrap bevat het recept. Maar het is de volgorde van de traptreden die jouw persoonlijke ingrediënten aangeven.
Hoe wordt DNA afgelezen?
Die ingrediënten moeten natuurlijk afgelezen worden. Hiervoor wordt de dubbele DNA helix op zo’n manier opengebroken, dat de stikstofbasen niet langer duo’s vormen. Het aflezen kan beginnen. Stel, een deel van de volgorde bestaat uit ATTGCA. Het kan zomaar zijn dat dit stukje DNA aangeeft dat jouw ogen de kleur bruin moeten hebben. Zo’n stukje wordt ook wel een gen genoemd. Wij hebben als mens bijna 25.000 genen. En die bevatten veel meer informatie dan alleen oogkleur.
Ontrafel het mysterie achter jouw DNA
Deze informatie varieert van huidveroudering tot stofwisseling, van maximale zuurstofopname tot cafeïne afbraak. Maar wat zegt jouw DNA? Door je DNA te laten testen kun jij daar gemakkelijk achterkomen. En bij Omniyou kunnen wij dit voor jou doen. Heb jij misschien aanleg voor acne? Ben je gevoelig voor zout? Of heb je een aanleg voor krachtsport? Ontrafel het mysterie achter jouw DNA en bekijk wat voor DNA-testen wij jou kunnen bieden.