Wat zijn eiwitten?

We kennen allemaal de eiwitten on onze voeding. Deze eiwitten worden in ons lichaam afgebroken tot de bouwstenen waarmee nieuwe eiwitten worden gebouwd. Maar wat zijn dan de eiwitten waar wij het vaak over hebben?

Eiwitten en genen

Eiwitten moeten worden gezien als de machines die allerlei processen in het lichaam uitvoeren. Veel genen zijn de bouwtekening voor een bepaald eiwit. Eiwitten voeren dus een enorme hoeveelheid processen in het lichaam uit.

De structuur van het eiwit

Een (zeer) klein verschil in de structuur van een eiwit kan grote gevolgen hebben op de functie ervan. Een eiwit dat bijvoorbeeld vanuit de darm een bepaalde voedingsstof door het lichaam transporteert, kan door een kleine aanpassing in zijn vorm deze stof minder goed overbrengen. Hierdoor kan het lichaam een tekort van deze voedingsstof oplopen. Gelukkig kan een verandering in een eiwit natuurlijk ook een positief effect teweeg brengen. 

Het DNA als kookboek

DNA (het hele genoom) kan worden gezien als een kookboek. Hierin staan de recepten (genen) voor verschillende gerechten (eiwitten) die zijn opgebouwd uit verschillende ingrediënten (aminozuren). In het recept (gen) staat elk ingrediënt beschreven (codon). Dit zorgt ervoor dat elk ingrediënt (aminozuur) op de juiste plek wordt toegevoegd. Als je al deze ingrediënten netjes in de volgorde van het recept toevoegt, krijg je het complete gerecht (eiwit).

Codons: De genetische code

De genetische code bepaalt welke aminozuren (de bouwstenen voor eiwitten) en in welke volgorde ze geplaatst worden. Een groep van drie basen vormt een zogenaamd codon, en elk codon beschrijft een aminozuur. Door het DNA per codon af te lezen, kan het laboratorium bepalen welke aminozuren en in welke volgorde ze in een eiwit terechtkomen. De aminozuren hebben elk een eigen vorm en functie, waardoor ieder eiwit zijn eigen functionaliteit heeft.

Kijk nu in onze shop voor diverse DNA testen.