Antibiotica uit de natuur

Doordat er de laatste jaren zoveel gebruik wordt gemaakt van antibiotica zijn vele soorten bacteriën resistent geworden voor antibiotica. Dit zorgt ervoor dat we steeds moeilijker van bacteriële infecties af komen. Om nieuwe antibiotica te ontdekken moeten we terug naar de natuur. Een onderzoek van een microbioloog aan de universiteit van Tübingen in Duitsland is hier het bewijs van. Zij hebben onderzoek gedaan naar bacteriën in de neus van een mens.

Bacteriën

Net als op de rest van het lichaam zitten er in de neus meerdere soorten bacterien. Er is in het speciaal de focus gelegd op Staphylococcus aureus (S. aureuss), welke over het algemeen niet schadelijk is. In sommige gevallen kan het echter voorkomen dat de bacterie wel schadelijk is. De onderzoekers hebben vervolgens een andere bacterie uit dezelfde familie gezocht, namelijk de S. lugdunensis. Deze werd toegevoegd aan de kunstmatige neus omgeving in het lab. Wat bleek is dat de toegevoegde bacterie de S. aureuss bacterie de das om deed. Dit zelfde experiment is uitgevoerd in een (kunstmatige) open wond. Ook hieruit bleek dat de S. lugdunensis bacterie er voor zorgde dat de S. aureussbacterie uit de weg werd geruimd.

Omstandigheden

Ook is uit het onderzoek gebleken dat de omstandigheden in de neus lang niet optimaal zijn voor bacteriën, er is bijvoorbeeld maar weinig voedsel voor ze. Toch lijken de bacteriën er graag te zitten. Naar aanleiding van deze bevindingen is het zeer waarschijnlijk dat er ook op andere plekken in het lichaam bacteriën zijn te vinden die als een antibiotica kunnen werken.

Risico’s

Ook deze vorm van antibiotica brengt risico’s met zich mee. Eigenlijk veroorzaken alle soorten antibiotica wel resistentie. Aan alles kunnen de bacteriën wennen en zich gaan beschermen over generaties heen. Daarnaast is het gebruik van andere bacteriën om van een bepaalde bacterie af te komen ook riskant. In het genoemde voorbeeld heeft de S. lugdunesis bacterie als bekende verschijnselen o.a. infecties aan hart, gewrichten en huid. Toch zijn er ook wel bacteriën die minder gevaar vormen en eventueel zouden kunnen worden gebruikt als antibiotica.

Lees het artikel als je meer wil weten.