Genetische substructuren achterhalen binnen de Nederlandse populatie

Wij van Omnigen zijn gespecialiseerd in DNA onderzoek en analytiek. We zijn het meest trots op onze gepersonaliseerde DNA analyses en dat gezegd hebbende, zijn we doorgaand bezig om ons onderzoek voort te zetten en om onze kennis uit te breiden. Op dit moment is één van onze stagiaires bezig met een onderzoek om genetische substructuren binnen de Nederlandse populatie te achterhalen. Een genetische substructuur kan worden gezien als een patroon dat algemeen voorkomt bij meerdere individuen afkomstig van dezelfde locatie. Met behulp van deze genetische substructuren kunnen wij achterhalen waar iemand vandaan komt binnen Nederland. Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat je op dit moment woont in Limburg, maar jouw DNA komt meer overeen met de Friese genetische substructuur. Dit betekent dat jouw afkomst laat zien dat je voorouders uit Friesland komen of misschien zijn je beide ouders Fries en verhuisd naar Limburg. Dit is de reden waarom we dit onderzoek willen doen, want veel mensen willen graag weten waar we vandaan komen en waar onze geschiedenis is.

Dit onderzoek loopt tot 1 juni 2019.

De afgelopen tijd hebben we onze klanten, wie een DNA rapport bij ons hebben en toestemming hebben verleend om benaderd te worden over onderzoeken, een email gestuurd met de uitleg over dit onderzoek en of ze daar aan mee willen doen. Om mee te doen moesten ze hun emailadres, wat gekoppeld is met hun account in onze database, bij ons opgeven of een barcode van een kit opgeven. Daarnaast hebben we gevraagd naar de geboorteplaats van de deelnemer en optioneel de geboorteplaatsen van de ouders van de deelnemer. Hoewel dit onderzoek al mogelijk is met alleen de geboorteplaats van de deelnemer, hebben de geboorteplaatsen van de ouders van de deelnemer zeer veel toegevoegde waarde. Met behulp van deze data zijn wij in staat om patronen te vinden tussen het DNA en de afkomst van de deelnemer, waaruit wij genetische substructuren kunnen ontdekken.

Hoe gaan we om met privacy?

Voor dit onderzoek hoeven we niet in detail naar je DNA te kijken, maar kijken we ernaar op globaal niveau. We kijken alleen naar de verschillen en overeenkomsten tussen de genetische profielen van deelnemers uit de verschillende provincies. Daarom is het niet nodig om jouw naam te bewaren in de dataset wanneer we bezig zijn met het onderzoek. Voordat we beginnen met het verwerken van de data, zorgen we ervoor dat de data anoniem wordt door de barcode van het profiel te vervangen met gerandomiseerde letters zodat het niet meer terug te herleiden is. Dit maakt het voor ons onmogelijk om individuele resultaten terug te koppelen aan onze deelnemers, maar we zullen in de toekomst een samenvatting van de bevindingen plaatsen op onze nieuwspagina.

Wil je graag deelnemen aan dit onderzoek?

Als je aan dit onderzoek mee wilt doen, kan je een DNA-kit bestellen via onze website www.dnaisyou.nl en gebruik maken van de volgende kortingscode: RESEARCH-COMBI. Deze code geeft je €100,- korting op ons combi rapport (www.dnaisyou.nl/producten/combineer-afvallen-hardlopen-huid). De coupon codes RESEARCH-VOEDING of RESEARCH-SPORT geeft je €50,- korting op ons afvallen of sport rapport. (www.dnaisyou.nl/producten/afvallen-met-dna & www.dnaisyou.nl/producten/hardlopen)

Wanneer je jouw bestelling hebt geplaatst krijg je een DNA-kit toegestuurd en wanneer je geregistreerd staat krijg je een email waarin wordt gevraagd of je emails wilt ontvangen over onze onderzoeken. Als je hier toestemming voor geeft krijg je een opvolgende mail waarin wordt gevraagd of we jouw data mogen gebruiken voor dit onderzoek. We zouden het erg waarderen wanneer jij de kortingscode gebruikt, dat je ook meedoet aan dit onderzoek. We gebruiken alleen jouw data wanneer jij daar ons toestemming voor hebt gegeven. Meer data voor ons betekent dat we betere resultaten zullen krijgen, wat er voor zorgt dat onze voorspelling over iemands afkomst nauwkeuriger zal worden. Zelfs als je weet dat je voorouders niet uit Nederland komen, kunnen we nog steeds jouw data gebruiken om onze resultaten te valideren.