Macronutriëntenbalans

Wij geven je informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over jouw percentage aan vet, eiwitten en koolhydraten. Dit noemen we de macronutriëntenbalans. Elke macronutriënt wordt door ons bekeken met jouw DNA Test voeding.

Een gezond voedingspatroon

Macronutriënten zijn de voedingsstoffen die we in grote hoeveelheden consumeren en die ons lichaam voorzien van energie en bouwstoffen. De macronutriënten in onze voeding zijn vet, eiwit en koolhydraten. Alle macronutriënten zijn essentieel voor het lichaam en zijn in een gezond voedingspatroon idealiter allemaal aanwezig.

Hoe werkt de macronutriëntenbalans?

Vet, eiwit en koolhydraten (plus alcohol) vormen samen 100% van de dagelijkse energie-inname. De energie die een voedingsstof bevat, wordt uitgedrukt in calorieën of joules. Het lichaam heeft niet van elke macronutrient evenveel nodig. De behoefte van het lichaam aan eiwitten is, over het algemeen, lager dan aan vet of koolhydraten. Om die reden zullen eiwitten dus een kleiner percentage van de voeding uitmaken dan vet en koolhydraten.

Alcohol telt niet mee

Alcohol behoort niet tot de macronutriënten (het is geen essentiële energiebron of bouwstof), maar bevat wel veel calorieën. De individuele stofwisseling (metabolisme) van een persoon bepaalt hoe goed de macronutriënten worden opgenomen, getransporteerd en opgeslagen. Genetische varianten hebben invloed op deze processen en zijn medeverantwoordelijk of een bepaalde voedingsstof veel of weinig invloed heeft op het lichaamsgewicht.

Een voorbeeld van een macronutriëntenbalans

Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien hoe de percentages zijn voor vet, eiwitten en koolhydraten in jouw lichaam. Een uitkomst zou kunnen zijn:

  • 40% Vet
  • 20% Eiwit
  • 40% Koolhydraten

Uitleg van de percentages

Op basis van wetenschappelijke studies hebben wij bovenstaande voorbeeld-percentages bepaald om een voedingspatroon ‘hoog in vet’ of ‘hoog in koolhydraten’ te vertalen naar een praktisch toepasbaar eetschema. Hierbij maken we gebruik van vier genetische varianten in vier genen, betrokken bij de verwerking van vet, eiwit of koolhydraten om een indicatie te geven voor de verhouding van macronutriënten die in balans is voor jouw lichaam.

Inzicht krijgen helpt

Deze voorbeeld-percentages zijn een richtlijn, een handvat om mee te beginnen en eventueel op basis van je ervaringen bij te stellen, al dan niet in samenwerking met een voedingsdeskundige of diëtist. De percentages per macronutriënt zijn opgeteld de 100% dagelijkse energie-inname in calorieën.

Het vetpercentage

Vet in de voeding fungeert met name als bron van energie voor het lichaam. Daarnaast zitten er de vetoplosbare vitamine A, D, E en essentiële vetzuren in. Met negen calorieën bevat vet de meeste energie per gram van de macronutriënten. In vergelijking met eiwitten en koolhydraten, die beide vier calorieën per gram bevatten, zorgt een kleine hoeveelheid vet in een voedingsmiddel voor een grote energie (calorie) inname.

Afvallen met vet

Ondanks dat het tegenstrijdig klinkt, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er personen zijn die beter afvallen door middel van een dieet dat relatief hoog is in vet. Een deel van deze interpersoonlijke verschillen zijn te verklaren door genetische varianten die geassocieerd zijn met de vetopname. Aan de hand van een selectie van drie SNP’s is gekeken welk type voedingspatroon, relatief hoog, gemiddeld of laag in vet, de beste kans geeft op gewichtsverlies, behoud van gezond gewicht.

Naar welk gen kijken wij?

Met jouw genetisch profiel kunnen we bijvoorbeeld zien of een voedingspatroon dat relatief hoog in vet zit, voor jou kan helpen bij gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Hiervoor kijken we naar:

·       rs1801282 : PPARG – Beïnvloedt de opslag van vetten

·       rs5082 : APOA2 – Beïnvloedt de gevoeligheid voor verzadigde vetten

Verzadigde vetten

Vet is onder te verdelen in verzadigde, onverzadigde en transvetten. Van deze drie typen vet heeft de mens alleen onverzadigde vetten in de voeding nodig. Uit onverzadigde vet en koolhydraten is de mens in staat verzadigde vetten te vormen. Verzadigde vetten in de voeding worden in verband gebracht met overgewicht en andere welvaartsziekten. Het algemene advies in Nederland en in de meeste andere landen is om te zorgen dat niet meer dan 10% van de calorieën van de dagelijkse voeding afkomstig is van verzadigd vet.

Jouw genetische profiel (vet)

Met jouw genetisch profiel kunnen we zien dat bijvoorbeeld de kans op overgewicht, door verzadigde vetten in de voeding, (niet) verhoogd is. Hiervoor kijken we naar:

  • rs5082 : APOA2 – Beïnvloedt de gevoeligheid voor verzadigde vetten

Eiwit

Eiwitten in de voeding leveren, naast energie (calorieën), vooral aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen voor de lichaamseigen eiwitten, welke geproduceerd worden in de cellen. Sommige aminozuren kan het lichaam zelf maken. De andere, zogenaamde essentiële aminozuren, moet je lichaam halen uit eiwitten in de voeding. 

Minimum aan eiwit

Het lichaam heeft een minimum aan eiwit in de voeding nodig, om aan de essentiële aminozuurbehoefte te voldoen. Het blijkt dat voor sommige mensen het een positief effect op het lichaamsgewicht heeft, om de eiwitinname te verhogen. Deze relatief hogere eiwitinname laat een snellere afname van lichaamsgewicht zien in combinatie met voedselrestrictie (hypocalorisch voedingspatroon). Tevens blijkt het voor deze mensen gemakkelijker om een gezond gewicht te behouden met een relatief hogere eiwitinname. Genetische verschillen liggen aan de grondslag van individuele verschillen.

Jouw genetisch profiel (eiwit)

Met jouw genetisch profiel kunnen we zien of deze geassocieerd is met een positief effect van een (licht) verhoogde eiwitinname op gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Hiervoor kijken we naar:

  • rs1558902 : FTO – Geassocieerd met gevoeligheid voor eiwit in de voeding

Koolhydraten

Voor de meeste mensen zal een groot deel van de dagelijkse calorie-inname afkomstig zijn van koolhydraten. Onder koolhydraten verstaan wij suikers, zetmeel en vezels. Suikers en zetmeel zijn de koolhydraten die een belangrijke bron van energie zijn voor het lichaam.

Effect van voedingspatroon op het lichaamsgewicht

Studies die voedingspatronen hoog in vet en laag in koolhydraten vergeleken met voedingspatronen laag in vet en hoog in koolhydraten, laten een verband zien tussen genetische varianten en het effect van het voedingspatroon op het lichaamsgewicht.

Jouw genetisch profiel (Koolhydraten)

Jouw genetische profiel kan bijvoorbeeld laten zien dat jouw voedingspatroon relatief (laag) in koolhydraten mogelijk een goede manier is om gewicht te verliezen of om op een gezond gewicht te blijven. Hiervoor kijken we naar:

  • rs7903146 : TCF7L2 – Geassocieerd met gevoeligheid voor koolhydraten

Koop nu jouw voedingsrapportage

Met dit voedingsrapport krijg je inzicht in jouw genetische aanleg voor alles rondom een gezond gewicht, Macronutriënten, Micronutriënten en jouw zoutgevoeligheid. Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien:

  • Welke dagelijkse energiebehoefte je hebt
  • Of je genetisch een risico op overgewicht hebt
  • Hoe het met je energiebalans is
  • Wat jouw beste voedingspatroon is
  • Wat van invloed is op jouw gewichtsverlies en gewichtsbehoud
  • Of je een verhoogd risico hebt op een tekort van vitaminen en mineralen
  • Het risico op een verhoogde bloeddruk door een hogere zoutinname