Maximale zuurstofopname

By Berry Kriesels

Ben je benieuwd naar je maximale zuurstofopname? Of wil je graag je aanleg voor VO2max laten bepalen? Wij kunnen met onze DNA sport test jouw genetisch profiel bekijken en je laten weten hoe je VO2max is. Hierbij kijken we natuurlijk naar het geslacht en de leeftijd, en de gegevens van een goede zuurstofopname.

Wat is een VO2max?

De maximale zuurstofopname (VO2max) weerspiegelt het vermogen om zuurstof op te nemen, waarmee de efficiënte aerobe stofwisseling kan plaatsvinden. De geproduceerde energie kan dan worden gebruikt voor fysieke prestaties. Hoe meer zuurstof we kunnen opnemen, hoe meer energie we kunnen opwekken volgens dit proces. De VO2max is tevens de maat voor de zogenaamde cardiovasculaire fitness (fitheid van hart en bloedvaten).

Jouw maximale zuurstofopname

De maximale zuurstofopname is het resultaat van verschillende fysiologisch eigenschappen. Hierbij moet je denken aan:

 • De longinhoud
 • De kracht van de longspieren
 • De grootte en pompsnelheid van het hart
 • Het aantal rode bloedcellen
 • De efficiëntie van de mitochondriën (energiefabriekjes in de cellen).

De maximale zuurstofopname kan beïnvloed worden door training. De mate waarin training invloed heeft op de VO2max is voor iedereen anders.

Jouw aanleg voor VO2max laten bepalen

De VO2max (de maximale zuurstofopnamecapaciteit) wordt uitgedrukt in milliliter zuurstof die kan worden opgenomen per kg lichaamsgewicht per minuut (ml/kg/min). Gemiddeld hebben vrouwen een lagere VO2max dan mannen. Bovendien neemt de VO2max af naarmate je ouder wordt.

Voorbeeld van de VO2max

Voor een vrouw van 48 ligt bijvoorbeeld een goede zuurstofopname tussen de 35 en 38. Hierbij wordt een zuurstofopname van minder dan 32 wordt als zeer matig beschouwd, terwijl een opname van meer dan 44 geassocieerd wordt met uitzonderlijke sportprestaties. We kunnen aan de hand van jouw DNA berekenen of een lagere, gemiddelde of hoger VO2max hebt.

Topsportsters met hoge VO2max-waarden

We vergelijken jouw waarde ook met anderen om het contrast te laten zien. Voorbeelden van vrouwen met uitzonderlijk hoge VO2max-waarden zijn de marathonloopsters Joan Benoit (78,6) en Paula Radcliffe (70.0), langlaufster Bente Skari (76,6) en wielrenster Flavia Oliveira (76,0).

Jouw genetisch VO2max profiel

Met 3 genetische markers kunnen we jouw aanleg voor VO2max laten bepalen. Onderstaande genen geven namelijk inzicht in de maximale zuurstofopname:

 1. rs4343 : ACE - Zorgt voor betere zuurstofopname en verhoogde prestaties
 2. rs1042713 : ADRB2 - Verhoogt de zuurstofopname en stimuleert de vetstofwisseling
 3. rs699 : AGT - Verbetert de doorbloeding van spieren

Wil je een uitgebreide sportrapportage aan de hand van jouw DNA?

Met onze Sport DNA test krijg je veel meer inzicht in alle aspecten rondom jouw sportprestaties. Wil je meer inzicht hebben in onderstaande onderdelen? Koop dan nu jouw Sport DNA test!

Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien:

 • Wat voor aanleg je hebt voor krachtsport
 • Hoe het staat met je maximale zuurstofopname
 • Welke informatie over je lactaatdrempel belangrijk is
 • Wat voor type spiervezels je hebt
 • Voor welke inspanningsintensiteit je aanleg hebt
 • Hoe gevoelig je bent voor peesblessures
 • Hoe snel je lichaam cafeïne afbreekt
 • Of je sneller gewichtstoename hebt als je minder sport
 • Hoe het met je aanleg is wat betreft de bereidheid tot sporten
Svg Vector Icons : http://www.onlinewebfonts.com/icon
Om onze dienstverlening en site te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Klik op Accepteer Cookies om deze te accepteren. Privacy Statement
You have successfully subscribed!