Zie jij wat ik zie?

Waarschijnlijk heeft je moeder altijd tegen je gezegd dat wortels goed zijn voor je ogen. Maar is dit nu echt zo? Het verhaal omtrent wortels begon in de tweede wereldoorlog. De Britten zeiden dat hun piloten heel veel wortels aten en daarom goed konden zien in het donker en dus wisten waar ze moesten aanvallen, maar eigenlijk hadden de britten gewoon een radar.

Vitamine A

Later bleek dat wortels daadwerkelijk goed zijn voor de ogen. In wortels zit beta-caroteen, wat in het lichaam wordt omgezet in vitamine A. Dit wordt later weer omgezet in een bepaald stofje dat in je ogen zit, wat er voor zorgt dat je kan zien of het licht of donker is. Het is dus belangrijk dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt om je ogen te ondersteunen. Het is echter niet zo dat je ogen kunnen verbeteren door het binnenkrijgen van grote hoeveelheden vitamine A, het is ‘slechts’ ter ondersteuning.

Oorzaken

Wanneer iemand last heeft van bepaalde aandoeningen zoals genetische afwijkingen, veroudering of diabetes, kan daardoor het zicht verminderen. Zichtvermindering door één van deze oorzaken kan niet worden verholpen door de inname van vitamine A.

Andere voedingsstoffen

Er zijn nog twee voedingsstoffen waarvan bekend is dat deze de werking van het oog ondersteunen, namelijk: luteïne en zeaxanthine. De voedingsmiddelen die daarom goed zijn voor de ogen, zijn voornamelijk: wortels, boerenkool, snijbiet en groene bladgroenten zoals spinazie.

Indien je meer wilt weten over de verschillende onderzoeken kan je de volgende twee artikelen lezen:

Nutrigenomics

Provides insight into your genetic predisposition with regard to various metabolic processes in the body. A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

A genetic profile can help make the right choices to meet the body’s daily nutrient needs.

Healthy weight

Macronutrient Balance

Micronutrients

Salt sensitivity

Do you know?