De dubbele helix: de wereldberoemde vorm van DNA

Een uitgerold DNA molecuul heeft twee strengen die om elkaar zijn gedraaid. De dubbele helix is een omschrijving van deze vorm. Tegenwoordig wordt deze vorm vaak gebruikt, als symbool voor DNA. De dubbele helix DNA is rechtsdraaiend. Als je er naar kijkt alsof het een glijbaan is, zou de streng een bocht maken met de klok mee.

Wat is de DNA dubbele helix?

Wanneer je een chromosoom geheel uitrolt, krijg je de bekende spiraalvormige structuur van DNA te zien. Dit wordt ook wel de dubbele helix genoemd en bestaat uit twee strengen die om elkaar heen draaien. De dubbele helix is de wereldberoemde vorm van DNA

De verbinding tussen de strengen

De strengen zijn opgebouwd uit allemaal losse schakeltjes, nucleotiden, die aan elkaar vastzitten en zo een heel lange ketting vormen. Een nucleotide bestaat uit drie delen: een deoxyribosegroep, een fosfaatgroep en een base. De eerste twee vormen de ruggengraat van de ketting en de base maakt een verbinding met de complementaire (aanvullende) base van de andere DNA-streng. Door onder andere de verbindingen van de basen, de zogenaamde basenparen, vormt DNA zijn kenmerkende dubbele helix.

Kijk nu in onze shop voor de verschillende DNA testen.