Curious about our DNA test? Then read Johnny’s experience now!

Zoutgevoeligheid

In onze DNA test over voeding geven wij onder andere informatie over hoge bloeddruk i.c.m. zoutinname, aan de hand van jouw genetisch profiel. We kijken naar de zoutgevoeligheid.

Wat is zoutgevoeligheid?

Zoutgevoeligheid omschrijft het effect dat de inname van zout heeft op de bloeddruk. Het basisbestanddeel van (keuken)zout is het mineraal natrium. Helaas krijgt men onbewust vaak (veel) meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid zout binnen. Een te hoge dagelijkse inname van zout verhoogd het risico op een hoge bloeddruk en de schadelijke gevolgen daarvan.

Een te hoge zoutinname

Natrium is een essentieel mineraal voor het lichaam, dat een rol speelt bij de transmissie van zenuwsignalen, spiercontractie en het onderhouden van de vochtbalans. Vooral in relatie tot behoud van de vochtbalans kan een te hoge zoutinname ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Het menselijk lichaam is continu bezig om een optimale zoutconcentratie te behouden, deze balans heet homeostase en heeft betrekking op vele processen en waarden in het lichaam.

De eventuele gevolgen

Wanneer je veel zout inneemt, houdt het lichaam water vast om de optimale zoutbalans te bewaren. Dit is een zeer effectief mechanisme voor korte termijn fluctuaties, maar wanneer het gedurende een langere periode zo blijft, kan een verhoogd bloedvolume en hoge bloeddruk leiden tot hart- en vaatziekten, waarbij bijvoorbeeld de bloedvaten beschadigen en stijver worden (aderverkalking) en verdikking van de hartspier op kan treden.

Naar welk gen kijken wij?

Jouw genetisch profiel kan bijvoorbeeld laten zien dat je een verhoogd risico hebt op een hoge bloeddruk ten gevolge van een hoge zoutinname. Dan is het extra belangrijk om je aan de maximale aanbevolen hoeveelheid van 2400 mg natrium ofwel 6 gram keukenzout te houden.

Wij kijken bij ons DNA onderzoek voeding naar:

  • rs10177833 : SLC4A5 – Geassocieerd met een hoge bloeddruk onder invloed van zout
  • rs4343 : ACE – Geassocieerd met een hoge bloeddruk onder invloed van zout

Koop nu jouw voedingsrapportage

Met dit voedingsrapport krijg je inzicht in jouw genetische aanleg voor alles rondom een gezond gewicht, Macronutriënten, Micronutriënten en jouw zoutgevoeligheid. Aan de hand van jouw genetisch profiel kunnen we zien:

  • Welke dagelijkse energiebehoefte je hebt
  • Of je genetisch een risico op overgewicht hebt
  • Hoe het met je energiebalans is
  • Wat jouw beste voedingspatroon is
  • Wat van invloed is op jouw gewichtsverlies en gewichtsbehoud
  • Of je een verhoogd risico hebt op een tekort van vitaminen en mineralen
  • Het risico op een verhoogde bloeddruk door een hogere zoutinname