Ben jij een denker of een doener?

Stress is onvermijdelijk. De deadline van een belangrijke toets nadert, je staat op het punt een toespraak te houden voor een volle zaal, of er gebeurt midden op de dag iets totaal onverwachts. En hoewel iedereen stress ervaart, reageert elk mens daar anders op. Dat is deels te verklaren door onze genen. Ben jij een denker, een worrier, of een doener, een warrior?

Wat gebeurt er als je stress hebt?

Wanneer jij je in een spannende of gevaarlijke situatie verkeert, slaat het lichaam alarm. Je begint te stressen. Het lichaam maakt verschillende hormonen aan waardoor je sneller begint te ademen en je hartslag en bloeddruk omhoog gaan.

Een stressreactie is oorspronkelijk bedoeld als een voordeel op de korte termijn: je lichaam maakt zich klaar voor ‘de strijd’ om zo goed te reageren op de situatie. Héél lang geleden kwam deze reactie goed uit wanneer een jager bijvoorbeeld moest vluchten voor een gevaarlijk dier. Dat is in deze tijd ietsjes minder waarschijnlijk, maar de stressreactie is hetzelfde.   

Het ‘worrier versus warrior’ gen

Waar de een moeilijk zijn of haar hartslag onder controle kan houden onder een stressvolle situatie, bezit de ander over stalen zenuwen. Dit verschil in stressgevoeligheid is, naast verschillende omgevingsfactoren, voor een deel te verklaren door variaties in een bepaald gen, het COMT-gen.

Deze variaties bepalen namelijk de activiteit van dit gen in het voorste gedeelte van de hersenen, de prefrontale cortex. Deze prefrontale cortex is op zijn beurt betrokken bij functies als beslissingen nemen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing.

Warriors zijn meer stressbestendig

Wanneer jij die ene variatie bezit die een verlaagde activiteit van het COMT-gen veroorzaakt, ben je een worrier, een denker. Als je juist de variatie bezit die zorgt voor een verhoogde activiteit, dan ben je een warrior, een doener.

De warriors kunnen prikkels snel omzetten in gedrag en zijn meer stressbestendig. De worriers daarentegen zijn dus stressgevoeliger, maar dat betekent niet dat het per se slecht is om een worrier te zijn. Dit type heeft zijn eigen voordeel: de worriers worden geassocieerd met een verhoogde concentratie en geheugen. 

Ben jij van nature een denker of een doener?

Denk jij een denker te zijn, een doener, of misschien een beetje van beiden? Jouw genen kunnen jou hier meer over vertellen. Door ons Stress-genomics rapport aan te schaffen, kom jij erachter voor welk type je een genetische aanleg hebt.

Verder geven wij jou ook inzichten in hoe stress jouw stofwisseling beïnvloedt, wat voor invloed werkdruk heeft op jouw stressniveaus en over jouw herstel van acute stress. Ga jij het aanschaffen, of denk je er nog liever over na?