Hoe ik mezelf nóg beter leerde kennen

Een DNA-test? Het klinkt voor veel mensen misschien als een ver-van-mijn-bed show. Sommigen zullen het associëren met het achterhalen van erfelijke ziektes, of het achterhalen van de roots van die ene overgrootoma. Maar dat is niet het soort DNA-test dat ik heb laten doen. Ik heb mijn DNA namelijk laten onderzoeken op het gebied van leefstijl. Leefstijl? Kan dat? Ja, dat kan zeker! En graag geef ik jou een kijkje in de resultaten van mijn Omniyou DNA-analyse. 

Jouw DNA is de basis

Als eerste: wie ben ik? Mijn naam is Annelies, en ik ben een 25-jarige Masterstudente Wetenschapscommunicatie. Op dit moment loop ik stage bij Omnigen, het moederbedrijf van Omniyou. Tijdens mijn stage heb ik de kans gekregen om mijn DNA te laten onderzoeken. Om precies te zijn, op de gebieden van voeding, sport, huid, slaap en stress. Ik hoefde niet lang te twijfelen. Deze unieke kans pakte ik graag aan.

Voor degenen die het niet wisten: voor deze gebieden is er in jouw lichaam een genetische basis te vinden. Als voorbeeld neem ik overgewicht. Stel, in jouw lichaam zijn er bepaalde stukjes DNA te vinden die één van jouw vrienden niet heeft. En deze stukjes DNA zijn sterk gelinkt aan het ontwikkelen van overgewicht. In dit geval zou jij een sterkere genetische basis hebben voor overgewicht dan jouw vriend, oftewel een groter risico op het ontwikkelen hiervan.

Bevestigend en verrassend

Met een nadruk op risico. De genetische basis waar ik het over had, noem je ook wel genetische aanleg. Deze aanleg krijg je vanaf je geboorte mee, maar geeft niet per definitie aan dat je daadwerkelijk overgewicht zult ontwikkelen. Maar mocht jij een grotere aanleg hebben, zul je wel meer je best moeten doen dan iemand die een lagere aanleg heeft. Jouw gedrag heeft dus een sterke invloed. Maar weten wat jouw lichaam precies zegt over zulke eigenschappen, vind ik erg waardevol. Met deze kennis kun je gerichtere keuzes maken die goed bij je lichaam passen. Of het kan je bevestiging geven over keuzes die je al hebt gemaakt.

Voor mij waren dit in ieder geval goede redenen om zo’n DNA-test te laten doen. Na een paar weekjes wachten lichtte mijn telefoon op: “De resultaten van uw genetische analyse zijn beschikbaar”. Hoewel ik me hiervoor nooit druk had gemaakt om de uitslag, bespeurde ik toch een gevoel van zenuwen bij mezelf. Maar dat weerhield me er niet van om direct mijn laptop erbij te pakken. Eén ding kan ik in ieder geval al verklappen: de resultaten waren voor mij bevestigend én verrassend. De meest opvallende resultaten zal ik kort toelichten.

Deel één: voeding (Nutrigenomics

Het allereerste wat me opviel, was mijn lage genetische aanleg voor overgewicht. Natuurlijk is zo’n lage aanleg geen wondermiddel, want gezond eten en voldoende bewegen blijven hierbij essentieel. Het verklaart echter wel deels waarom mijn gewicht zo stabiel – of stabieler dan gemiddeld – blijft in periodes waarbij ik het wat betreft voeding flink laat afweten. Dat stabiele gewicht geldt overigens ook voor periodes waarin ik wél graag wil afvallen. Ik ben altijd al zoekende geweest naar het juiste voedingspatroon voor mezelf. Volgens mijn resultaten past bijvoorbeeld een dieet gemiddeld in vet goed bij mijn lichaam. Iets waar ik zelf geen idee van had. Als ik wilde afvallen, vermeed ik juíst vet. Een goede eyeopener. 

Deel twee: sport (Athleticogenomics)

Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik niet de meest fanatieke sporter ben die op deze aardbol leeft. Daarom vond ik het verrassend om te lezen dat ik een aanleg heb voor een hoge bereidheid om te sporten. Nu is die aanleg niet de bepalende factor, maar deze informatie heeft me wel aan het denken gezet. Mijn genen geven mij een voordeel, nu moet ik alleen zelf nog die stap maken. Een stap die nu wat minder groot aanvoelt. Ook ben ik erachter gekomen dat ik cafeïne langzaam afbreek, oftewel: ik heb weinig cafeïne nodig om de effecten ervan te voelen. Ik moet mijn aantal koppen koffie in de ochtend dus toch maar even heroverwegen.   

Deel drie: huid (Dermagenomics)

Dat ik een verhoogde aanleg heb voor acne kwam voor mij als een verrassing. Ik heb daar eigenlijk nog nooit zoveel last van gehad. Tegelijkertijd drong het tot me door dat ik in mijn leven wel veel bezig geweest met mijn huid. Ik heb me vaak laten adviseren over producten die passen bij mijn huidtype, en elke dag houd ik me braaf aan mijn huid routines. Hoewel mijn genen mij in dit geval een nadeel geven, kun je hieraan zelf wél werken. En met deze kennis in mijn achterhoofd zal ik dat zeker blijven doen. 

Deel vier: slaap (Somnogenomics)

Ik ben een avondmens in hart en nieren. Letterlijk. Want ik bezit stukjes DNA die vaak worden gesignaleerd bij typische avondmensen. Dit viel wat mij betreft ook zeker te verwachten, en het is ook fijn om bevestiging hierin te krijgen. Verder was het opvallend dat mijn genetisch profiel een aanleg laat zien voor een kleinere slaapbehoefte dan gemiddeld – of beter gezegd, de gemiddelde mens in mijn leeftijdsgroep. Misschien dat ik voor het idee toch even ga bijhouden hoeveel uur slaap per nacht ik precies pak. Helaas heb ik geen aanleg voor een verhoogde slaapkwaliteit. Maar hé, je kunt niet alles hebben.

Deel vijf: stress (Stress-genomics)

Iedereen ervaart wel eens stress en daarin ben ik zeker niet anders. Misschien zelfs ietsje meer dan gemiddeld, of in ieder geval meer dan goed voor me is. Mijn DNA bevestigt dit voor mij: ik ben een zogenaamde “worrier”, ook wel “denker” of “piekeraar”. Het is voor mij goed om te weten dat ik als worrier iets gevoeliger ben voor een burn-out. Nu heb ik dat – gelukkig – niet meegemaakt, en met deze bevestigende kennis zal ik ervoor zorgen dat mijn keuzes niet ertoe zullen leiden.

Wat zegt jouw DNA over jouw leefstijl?

Nu zijn er nog zoveel meer eigenschappen die ik kan aanstippen, maar voor nu laat ik het hierbij. Wat ik wil meegeven is dat het fijn is om deze kennis over jezelf te bezitten, want deze kennis kan ik weer inzetten voor goede keuzes voor mezelf en mijn lichaam. Ben je nou zelf nieuwsgierig geworden naar wat jouw DNA zegt over jouw leefstijl? Neem dan eens een kijkje op onze productpagina’s en kom meer te weten over de inhoud van de rapporten!