Is Roken Slecht Voor Mijn DNA?

Dat roken erg ongezond is, was ons al duidelijk. We horen en lezen elke dag over de negatieve impact van roken op bijvoorbeeld onze longen. We weten ook allemaal dat roken het aantal levensjaren vermindert. Al deze boodschappen zien we vaak voorbij komen en worden versterkt door lugubere plaatjes op de sigarettenpakjes. Maar wat doet roken eigenlijk met ons DNA?

Verstoring van stoffen

DNA kan op verschillende manieren schade oplopen. Er zijn verschillende mutagene stoffen die het DNA kunnen verstoren wat voor schade zorgt. Iets wordt mutageen genoemd als het mutaties veroorzaakt. Een mutatie is een verandering in de nucleotidenvolgorde van het DNA van een organisme. Nucleotiden zijn de bouwstenen van DNA. Roken is kankerverwekkend en de stoffen in de sigaret/rook zijn mutageen. Roken kan grote schade toebrengen aan het DNA. Het duurt soms jaren voordat deze schade is verholpen en soms wordt de schade nooit permanent verholpen.

Geen directe aanleiding tot kanker

Uit onderzoek van het ‘Welcome Trust Sanger Institute’ is gebleken dat er gemiddeld één DNA mutatie plaatsvindt bij het roken van vijftien sigaretten. De mutatie zorgt voor een fout in de genetische code en fouten in de genetische code kunnen er voor zorgen dat er een vorm van kanker ontwikkelt. Uit het onderzoek blijkt dat de mutaties die sigaretten veroorzaken bij geen enkel persoon direct tot kanker leiden. Volgens de wetenschappers wordt kanker gevormd door combinaties van meerdere mutaties.

Permanente schade

Roken brengt dus permanente schade toe aan het DNA. Deze schade is zelfs bij mensen die gestopt zijn nog erg te zien. Soms wordt de schade aan het DNA verholpen, maar in veel gevallen is de schade door roken permanent. Tevens kan door roken tijdens de zwangerschap het DNA van een baby al ernstig beschadigd raken en zwangere vrouwen die roken brengen hiermee de gezondheid van hun baby zeker in gevaar.

Roken of stoppen? Dat roken slecht is, bevestigen we nogmaals. De stoffen die vrijkomen bij het roken kunnen dus zorgen voor permanente mutaties in het DNA!