Jouw lichaam als het receptenboek voor een gepersonaliseerd dieet

De zomer staat weer bijna voor de deur, en dat is voor veel mensen een goede reden om die winterkilo’s kwijt te raken. Waar de een door wat minder snacks te eten gemakkelijk afvalt, heeft de ander al verschillende soorten diëten gevolgd zonder succes. Zou een gepersonaliseerd dieet op basis van jouw DNA kunnen helpen met sneller afvallen?

One-size-fits-all principe

Zijn koolhydraten de boosdoeners? Of zijn dat toch slechte vetten? Volgens het one-size-fits-all principe zou iedereen kunnen afvallen als specifieke boosdoeners uit het dieet worden gehaald. Maar als jij met een groepje vrienden een schoenwinkel inloopt, zou je gek opkijken als de verkoper voor iedereen maatje 37 voorstelt. Onze lichamen zijn complex en uniek. Net zoals er op elk potje een deksel past, past er bij jou een unieke manier van afvallen. 

Wat is een gepersonaliseerd dieet?

Om achter deze unieke manier van afvallen te komen, moet je naar verschillende factoren kijken. Het is de combinatie van jouw DNA, leefstijl en kenmerken als gewicht een leeftijd die samen bepalen wat voor jou het ideale recept is om af te vallen. Als je met deze factoren rekening houdt, kun je een gepersonaliseerd dieet opstellen. Een dieet op maat gemaakt voor jou.

One-size-fits-all versus gepersonaliseerd dieet

Het feit dat een one-size-fits-all principe minder goed werkt dan een gepersonaliseerd dieet, blijkt ook uit onderzoek. In de American Journal of Clinical Nutrition heeft een groepje wetenschappers hiervoor een randomized controlled trial opgezet. Hierbij worden participanten op willekeurige wijze verdeeld over twee of meer groepen, waarna elke groep met andere omstandigheden te maken krijgt.

Tegenover groep één, de controlegroep die het zonder gepersonaliseerd dieet moest doen, stond groep twee: mensen die wél een dieet kregen op basis van hun gewicht, activiteitsniveau, middelomtrek, cholesterolniveau en genetische informatie.

In dit onderzoek werd er voor de genetische informatie gekeken naar specifieke variaties in het FTO-gen. Voor sommige varianten van dit gen is er namelijk aangetoond dat het een sterke link heeft met de ontwikkeling van overgewicht. Als iemand zo’n variant bezit, noemen we dat een risicovariant. Met een nadruk op risico. Blijf je er altijd van bewust dat het hebben van een risicovariant niet automatisch betekent dat je ook echt overgewicht krijgt.

Is een gepersonaliseerd dieet echt beter?

Aan de mensen aan groep twee werd er verteld of ze nou wel of niet zo’n risicovariant hadden. En daarna kon het experiment van start gaan: beide groepen deden dit voor zes maanden. Nadat de tijd verstreken was, werd iedereen weer gemeten en gewogen. Wat blijkt? Iedereen was succesvol in het afvallen. Maar niet iedereen even goed.

Veranderingen in gewicht, middelomtrek en cholesterolniveau waren veelal te zien in de groep waarvan de mensen wisten dat ze een risicovariant van het FTO-gen met zich meedroegen. Wat ook kon worden geconcludeerd, is dat risicodragers meer waren afgevallen dan niet-risicodragers. Met andere woorden, een gepersonaliseerd dieet brengt dus zeker voordelen met zich mee.

Diversiteit in eiwitten, vetten en koolhydraten

Wist je dat een gepersonaliseerd dieet zelfs op voedingsstoffen niveau kan? Jouw genen kunnen zelfs iets zeggen over de rol van eiwitten in het verliezen van gewicht. Neem het FTO-gen waar we het eerder over hadden. Een risicovariant op het FTO-gen kan laten zien of het eten van veel eiwitten bij jou kan helpen om af te vallen of dat dit voor jou helemaal niet zo effectief is.

Het gaat nog verder, naast eiwitten kunnen onze genen ook iets zeggen over gewichtsverlies in relatie tot (verzadigde) vetten en koolhydraten. Voor jou kan het ideale recept voor gewichtsverlies gemiddeld in vet, hoger in eiwit en lager in koolhydraten zijn. Terwijl jouw collega juist gewicht verliest bij het eten van voeding lager in vet, gemiddeld in eiwit en hoger in koolhydraten. Zo zie je maar dat de diversiteit in mensen, oftewel in genen, ervoor zorgt dat het one-size-fits-all ook bij voeding niet opgaat.

Jouw ideale verhoudingen voor een gepersonaliseerd dieet

Nieuwsgierig geworden naar hoe deze voedingsstoffen zich verhouden in jouw genen en wat jouw genen zeggen over het risico op overgewicht? Wij als Omniyou kijken naast het FTO-gen ook nog naar meer dan 30 andere genen. Koop nu onze DNA-test voeding om inzicht te krijgen in jouw risico op overgewicht en wat de ideale verhoudingen zijn voor een gepersonaliseerd dieet.