Waarom jouw urine kan stinken na het eten van asperges

Het witte goud onder de groenten: asperges. Behalve dat asperges erg lekker zijn brengen ze een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Ze zitten namelijk boordevol vitamines, maar er zit een klein addertje onder het gras. Asperges kunnen jouw urine flink laten stinken. Hoe dat precies zit, leggen we je in deze blog uit.

Het witte én gezonde goud

In de top 14 van de gezondste groenten ter wereld staan asperges op een mooie tiende plek. Asperges zijn caloriearm en een uitstekende bron van voornamelijk foliumzuur (vitamine B11) en vitamine A, C en K (1).

Waar komt die penetrante urinegeur vandaan?

Alleen is er een klein nadeel: je urine kan er ongelooflijk van stinken. Hoe? Daar is één simpel antwoord op te geven: zwavel.

Asperges bevatten redelijk veel zwavel, en zodra wij een portie asperges achter de kiezen hebben, wordt dit zwavel omgezet tot een stofje dat ‘methaanthiol’ heet.

Zwavelstank

Dit stofje verlaat via het plassen ons lichaam en veroorzaakt die penetrante geur van onze urine. Alleen heeft niet iedereen last van deze zwavelstank: de mate waarin je deze geur kan ruiken is namelijk genetisch vastgelegd (2).

Wetenschappelijk onderzoek

Sarah Markt en collega’s stelden in hun onderzoek in de British Medical Journal vast dat het grootste deel van de deelnemers de vieze geur na het eten van asperges niet roken (3). 

58% procent van de 2500 mannen die deelnamen aan het onderzoek had geen last van de geur, en dat gold ook voor 61,5% van de 4409 vrouwen die meededen. 

Die geur mag dan niet aangenaam zijn, maar als je het kan ruiken, zit je toch in een speciale minderheid!

Stinkt jouw urine na het eten van asperges?

Heeft jouw urine een penetrante geur na een portie asperges? Deze eigenschap is nu beschikbaar in ons voedingsrapport (Nutrigenomics). 

Bronnen:

  1. Pegiou, E., Mumm, R., Acharya, P., de Vos, R. C., & Hall, R. D. (2019). Green and white asparagus (Asparagus officinalis): A source of developmental, chemical and urinary intrigue. Metabolites10(1), 17.
  2. Eriksson, N., Macpherson, J. M., Tung, J. Y., Hon, L. S., Naughton, B., Saxonov, S., … & Mountain, J. (2010). Web-based, participant-driven studies yield novel genetic associations for common traits. PLoS genetics6(6), e1000993.
  3. Markt, S. C., Nuttall, E., Turman, C., Sinnott, J., Rimm, E. B., Ecsedy, E., … & Mucci, L. A. (2016). Sniffing out significant “Pee values”: genome wide association study of asparagus anosmia. bmj355.