Een Omniyou DNA-profiel: een goede houvast voor je leefstijl

Ik studeer fysiotherapie en heb vele interesses in het menselijk lichaam. Daarbij vind ik ook een gezonde en actieve leefstijl erg belangrijk. Ik probeer dit over te brengen op mijn patiënten en ben er dus dagelijks mee bezig. Gezonde gewoontes kun je jezelf natuurlijk aanleren, maar hoe weet je nou precies wat je lichaam nodig heeft, en nog belangrijker: wat werkt precies voor jou?

Social Media

Toen ik erachter kwam dat Omniyou je DNA kan onderzoeken op het gebied van voeding, sport, huid, slaap en stress, was ik meteen verkocht. Wie bezig is of wil gaan met gezonde voeding of een gezonde leefstijl, komt in deze tijd bijna om van alle informatie op social media. Allemaal tegenstrijdige berichten tegenwoordig. Eet veel vetten en weinig koolhydraten! Eet veel eiwitten en minder vetten! Je schiet natuurlijk niet zoveel op met deze tegenstrijdigheid: door de bomen zie je het bos niet meer. Dus waarom niet gewoon een kijkje nemen in je DNA? Zo weet je wat voor jou wél werkt.

Eiwitten (Nutrigenomics)

Waar ik persoonlijk vooral tegen aanliep, was voeding. Als je kijkt naar de macronutriënten, kun je rekening houden met eiwitten, koolhydraten en vetten. Nu eet ik het liefst koolhydraten, want ik ben een echte zoetekauw. Helaas is de vraag natuurlijk niet wat lekker is, maar wat goed werkt voor mijn lichaam. Ik voelde me altijd prettig bij wat meer eiwitten en vetten. Dus in verhouding wat minder koolhydraten. En wat blijkt? Uit mijn DNA-profiel kwam naar voren dat deze verhouding inderdaad goed werkt voor mijn lichaam. Hier had ik al een goed gevoel bij, en daarom was het fijn dat dit bevestigd werd. Nu weet ik voor mezelf dat ik deze verhouding kan blijven toepassen in het dagelijks leven.

Acne (Dermagenomics)

Vanaf mijn elfde heb ik helaas al veel kennis gemaakt met acne en huidonzuiverheden. Hierbij zie je ook op social media weer vele dingen voorbij komen. Smeer sudocreme op je gezicht of maak het schoon met tientallen smeerseltjes, waarmee je ook nog eens voor het slapen gaan een uur mee bezig bent. Ik denk dat velen wel herkennen dat onzuiverheden wel wat onzekerheid met zich meebrengt. Je wilt graag de oorzaak van deze onzuiverheden weten, zodat je daarmee aan de slag kunt gaan. Uit mijn DNA-profiel bleek dat ik geen hoger dan gemiddelde aanleg heb voor acne. Hierdoor weet ik dat het dus andere oorzaken kan hebben. Het kan bijvoorbeeld aan mijn hormonen liggen, of aan mijn voedingspatroon. Wel heb ik helaas een verhoogde kans op kraaienpootjes, dat wordt dus wel smeren met vele smeerseltjes!

Sprinten versus hardlopen (Athleticogenomics)

Ik ben graag aan het sporten en kan een flink lijstje aan sporten opnoemen die ik heb gedaan. Aan één ding heb ik alleen een grote hekel, en deze sport was helaas als enige mogelijk in coronatijd. Ik heb het dan over hardlopen. In de eerste lockdown heb ik het nog geprobeerd, omdat ik het sporten zo mistte. Maar nee, ik kan een honderd dingen opnoemen die me veel blijer maken. Ten eerste vind ik het simpelweg niet leuk en ten tweede ben ik er slecht in. Ik heb tijdens hardlopen het gevoel geen conditie te hebben. Wat ik wel heel leuk vind, en waar ik snel in ben, is sprinten. Laat mij maar 100 sprintjes doen in plaats van 10 minuten hardlopen. Wat blijkt uit mijn DNA? Ik heb meer aanleg voor snelle spiervezels. Dat betekent inderdaad dat ik meer aanleg heb voor sprinten. Maar weet je wat een leuk weetje is? Voor mensen die van sprinten naar meer duursport willen gaan, is het makkelijker om hierin te trainen dan andersom. In die zin heb ik toch een beetje geluk!

Kopjes koffie (Somnogenomics)

Het is vier uur in de middag en dan wordt er een kopje koffie of cappuccino aangeboden. Ik ben een echte koffieleut, maar toch sla ik het op zo’n moment af. Want als ik in de avond in bed lig en op tijd wil gaan slapen, heb ik pech. Het plafond is dan erg interessant om naar te kijken en helaas wil de slaap niet vatten. Als ik dan terug dacht aan de dag, had ik vaak eind van de middag of avond nog cafeïne gehad. Uit mijn DNA-profiel blijkt ook dat mijn lichaam cafeïne heel langzaam afbreekt. Nu weet ik dus dat ik helaas aan het einde van de middag of in de avond dat heerlijke kopje koffie moet afslaan. Zo kan ik op tijd slapen en heb ik de volgende ochtend geen drie koppen koffie nodig om wakker te worden.

Wat heb ik gehad aan Omniyou?

Mijn Omniyou DNA-profiel heeft sommige van mijn leefstijlgewoontes waar ik al een goed gevoel bij had, kunnen bevestigen.  Een voorbeeld is het toevoegen van gemiddeld veel eiwitten aan mijn dagelijkse voedingspatroon, en geen cafeïne meer drinken in de avonden. Het is heel erg fijn om aan de hand van jouw DNA te weten waar je aanleg voor hebt, of waarvoor je dat juist niet hebt. De uitkomsten geven aan dat het gevoel dat ik bij bepaalde dingen had, ik het aan het juiste eind had. Ik vind het fijn dat dat bevestigd wordt en ik dus op mijn lichaam en gevoel kan vertrouwen. Ook kan ik alle uitkomsten weer toepassen op mijn leefstijl. Zo weet ik dat ik op de juiste manier voor mijn lichaam zorg.

Ik raad het iedereen aan om te doen. Ben je nieuwsgierig geworden naar jouw eigen DNA-profiel? Kijk vooral op de productenpagina van Omniyou en gebruik mijn kortingscode INGRID10 voor 10 procent extra korting op het complete DNA-pakket (geldig t/m 23 april)!