De intrinsieke huidveroudering is dat deel van het verouderingsproces dat uitsluitend wordt bepaald door interne (fysiologische) factoren, zoals onze genen. Als je ouder wordt, wordt de huid ruwer en minder elastisch. Dit veroorzaakt rimpels en losheid, vooral in de dunne huid, zoals onder de ogen. Voor sommige mensen zullen deze effecten eerder zichtbaar zijn dan voor anderen.
De intrinsieke huidveroudering en jouw genetisch profiel
Jouw genetisch profiel kan bijvoorbeeld een verhoogd risico op intrinsieke huidveroudering laten zien. Dit zou kunnen betekenen dat je liever kiest voor huidverzorgingsproducten die helpen om deze effecten uit te stellen en tegen te gaan en kiest voor extra goede bescherming tegen UV-straling. Uiteindelijk ontwikkeld iedereen tekenen van huidveroudering.
Wij kijken naar de volgende genen:
- rs1393350 : TYR – Geassocieerd met melanatie en algemene veroudering
- rs2071307 : ELN – Geassocieerd met kraaienpootjes
- rs17779352 : AHR – Geassocieerd met kraaienpootjes
- rs4646421 : CYP1A1 – Geassocieerd de slapheid van de huid van de wangen
- rs1041983 : NAT2 – Speelt een rol bij de ontgifting
- rs11979919 : COL1A2 – Geassocieerd met hangende oogleden
Kraaienpootjes
Kraaienpootjes zijn vaak de eerste zichtbare tekenen van (intrinsieke) veroudering. Bij sommige mensen kan dit al zichtbaar worden als ze halverwege de 20 zijn. Voor anderen komen de eerste kraaienpootjes echter pas als ze eind 30 of begin 40 zijn. Hoe snel de kraaienpootjes zich ontwikkelen hangt af van hoe vaak we bepaalde repetitieve bewegingen doen, zoals lachen en met de ogen knijpen.
Hoe we slapen speelt ook een rol, want de wrijving van het gezicht tegen een kussensloop zal de gezichtshuid uitrekken en ook dit kan bijdragen aan de vorming van rimpels. Aangezien deze bewegingen onvermijdelijk zijn, is efficiënte preventie en verzorging van kraaienpootjes onmisbaar. Naast deze externe factoren, spelen onze genen ook een rol. Zo zijn de leeftijd waarop en de ernst van de ontwikkeling van kraaienpootjes afhankelijk van onze genen.
Kraaienpootjes en jouw genetisch profiel
Jouw genetisch profiel laat bijvoorbeeld zien dat je een verhoogd risico hebt voor de ontwikkeling van kraaienpootjes. Dit betekent dat kraaienpootjes relatief vroeg zichtbaar (kunnen) worden en dat ze mogelijk bovengemiddeld prominent zijn. Het goed verzorgen van het gebied rond de ogen kan helpen om kraaienpootjes te voorkomen of te minimaliseren.
Naast goede huidverzorgingsproducten kan het verstandig zijn om huidvriendelijke gewoontes te ontwikkelen, zoals het dragen van een zonnebril op zonnige dagen en het gebruik van zachte kussenslopen om de wrijving met je gezicht te verminderen.
Wij kijken naar de volgende genen:
- rs2071307 : ELN – Geassocieerd met kraaienpootjes
- rs17779352 : AHR – Geassocieerd met kraaienpootjes
Hangende wangen
Losheid (laxiteit), of verlies van stevigheid van de wangen is een van de meest opvallende tekenen van veroudering in het gelaat. Het treedt op als gevolg van de verandering in de productiesnelheid en de afbraak van eiwitten zoals collageen en elastine en een afname van hun effectiviteit. Bovendien geeft vetverlies in de wangen, dat optreedt bij het ouder worden, onze wangen een minder stevig uiterlijk. Naast het gezicht kan huidverslapping ook op andere plaatsen van het lichaam optreden, zoals de buik, billen, dijen of armen.
Huidverslapping
Niet iedereen heeft evenveel last van huidverslapping en het is niet noodzakelijk voor de vorming van rimpels. De de aanwezigheid van slappe huid kan rimpels wel verdiepen en nieuwe rimpels veroorzaken. De meest voorkomende remedies voor losheid van de huid zijn professionele behandelingen met ultrageluid, bekend als Ultherapie of met radiofrequentie, maar ook chirurgische behandelingen zoals facelifts, vettransplantaties en het gebruik van fillers. Het is echter ook mogelijk om laxiteit uit te stellen of de stevigheid van de huid te verbeteren, door de juiste huidverzorgingsproducten te kiezen.
Hangende wangen en jouw genetisch profiel
Jouw genetisch profiel laat bijvoorbeeld zien dat je geen verhoogde aanleg hebt voor hangende wangen. Dit betekent dat de mate van het gaan hangen van de wangen relatief wat minder is en zich ook niet op erg jonge leeftijd zal openbaren. Bij de keuze van een huidverzorgingsproduct zals dit waarschijnlijk dan ook geen belangrijk aspect zijn.
Wij kijken naar het volgende gen:
- rs4646421 : CYP1A1 – Geassocieerd de slapheid van de huid van de wangen
Nasolabiale vouw
Nasolabiale plooien, beter bekend als lachrimpels, zijn de lijnen die van de neus naar de mondhoeken lopen. Deze zijn van nature aanwezig op ieders gezicht, maar hun diepte en zichtbaarheid varieert van persoon tot persoon. Bij sommige mensen worden de plooien al in de dertig diep en zichtbaar, bij anderen gebeurt dit op latere leeftijd. De diepte van de plooien is afhankelijk van het verouderingsproces van de huid in het algemeen.
Zo verdiept bijvoorbeeld door de toegenomen losheid van de wangen de nasolabiale plooi. Daarom worden, net als bij slappe wangen, vaak medische therapieën gebruikt om de plooien te verminderen. Huidverzorgingsproducten kunnen ook helpen, vooral bij het voorkomen van diepe plooien, maar mogelijk ook bij het verminderen van plooien na de ontwikkeling ervan.
Nasolabiale plooien en jouw genetisch profiel
Jouw genetisch profiel laat bijvoorbeeld zien dat je een verhoogde aanleg hebt voor de ontwikkeling van diepe nasolabiale plooien. Dit betekent dat de plooien zich al op jongere leeftijd kunnen ontwikkelen en zich snel verdiepen. Het kan daarom wenselijk zijn huidverzorgingsproducten te gebruiken die de regeneratie van de huid bevorderen, om het verdiepen van de plooien te voorkomen of te beperken.
Wij kijken naar het volgende gen:
- rs1041983 : NAT2 – Speelt een rol bij de ontgifting
Hangende oogleden
Wanneer men hangende oogleden ontwikkelt, is dit esthetisch over het algemeen. Bij extreem hangende oogleden kan het zo zijn dat het effect niet alleen cosmetisch is, het kan ook dusdanig ernstig zijn dat het zicht beperkt wordt. Het gaan hangen van de oogleden is een natuurlijk onderdeel van de veroudering, als gevolg van de afname van het vetweefsel onder de huid, en de verminderde efficiëntie van collageen en elastine, dit laatste komt zowel voor als gevolg van de chronologische veroudering alsook van UV-gevoeligheid.
Net als bij hangende wangen worden chirurgische ingrepen vaak gebruikt als remedie tegen hangende oogleden, maar ook de juiste huidverzorging speelt een belangrijke rol.
Hangende oogleden en jouw genetisch profiel
Jouw genetisch profiel laat bijvoorbeeld zien dat je een normale aanleg voor hangende oogleden hebt. Dit betekent dat het waardevol kan zijn om aandacht te besteden om het ontstaan van hangende oogleden uit te stellen of te minimaliseren. Of je nu al een slappe huid rond je ogen hebt of niet, het is goed om verslapping te voorkomen en de huid rond je ogen te beschermen door het gebruik van zonnebrand en het dragen van hoeden en zonnebrillen in de zon, om de negatieve effecten van fotoveroudering te voorkomen.
Wij kijken naar de volgende genen:
- rs11979919 : COL1A2 – Geassocieerd met hangende oogleden
Andere aandachtspunten voor de huid
Retinol
Retinol, of vitamine A1, speelt een belangrijke rol bij groeiprocessen en het gezichtsvermogen, maar heeft ook een verjongende en ontstekingsremmende werking in de huid.
De functies van retinol voor de huid:
- Het stimuleert de aanmaak van collageen
- Het verbetert de elasticiteit van de huid
- Het verstevigt de huidHet vermindert pigmentatie
- Het vermindert onzuiverheden
- Het voorkomt en verbetert UV-schade
Vitamine A en verwanten daarvan worden ook wel retinoïden genoemd. Om invloed uit te kunnen oefenen op de huid, moeten retinoïden worden omgezet in de biologisch actieve vorm van vitamine A (vitamine A zuur). Dit proces verloopt automatisch wanneer retinoïden op de huid worden aangebracht, doordat de huidcellen hiervoor speciale receptoren bevatten.
Collageen
Collageen is een lichaamseigen stof. Het is een eiwit, dat onderdeel is van het bindweefsel. Het komt veelvuldig voor in de botten, bloedvaten, maar ook in je huid. De dermis bestaat voor 30% uit collageen. Na je twintigste levensjaar neemt de hoeveelheid en aanmaak van collageen af. Het bindweefsel wordt minder stabiel. Na verloop van tijd zakt de huid in elkaar en ontstaan er rimpels. Collageen heeft echter in huidverzorgingsproducten geen functie, aangezien het collageenmolecuul te groot is om door de huid te worden opgenomen.
Vitamine E
Vitamine E is een vitamine die het lichaam niet zelf aanmaakt. Het zal dus via de voeding of crème aan het lichaam moeten worden aangeleverd. Deze vitamine speelt een onmisbare rol bij de bescherming van je lichaam tegen schadelijke invloeden van buitenaf.Er zijn verschillende soorten vitamine E. Voor huidverzorging zijn het vooral tocopherol en tocopherol acetaat die in crèmes te vinden zijn. Vitamine E wordt doorgaans in een concentratie van 1 tot 5% procent gebruikt.
Vitamine E werkt als een antioxidant; het kan de schadelijke invloed van vrije radicalen neutraliseren. Vrije radicalen zorgen onder meer voor een versnelde veroudering van onze huid. Op die manier kan vitamine E bescherming bieden, tegen bijvoorbeeld uv-schade. Tevens heeft onderzoek uitgewezen dat de mate van roodheid, zwelling en celschade in de huid afneemt wanneer vitamine E vóór blootstelling aan de zon op de huid wordt aangebracht
Peptiden
Peptiden zijn eiwitfragmenten en zijn opgebouwd uit aminozuren. Er zijn duizenden peptiden en elke unieke peptide wordt gevormd door een specifieke combinatie van aminozuren.Peptiden in huidverzorgingsproducten kunnen de aanmaak van collageen in de huid stimuleren en faciliteren. Ze zetten de huid aan collageen te produceren en vormen zelf de bouwstenen van dit nieuwe collageen.
Co-enzym Q10
Q10 is een antioxidant. Dit betekent dat het een stof is dat ons lichaam beschermt tegen vrije radicalen. Dit zijn schadelijke stoffen, die onder meer de celmembranen en ons DNA kunnen beschadigen. Vrije radicalen kunnen ervoor zorgen dat cellen afsterven; dit leidt tot veroudering. Q10 kan als antioxidant deze vrije radicalen onschadelijk maken.
Als antioxidant kan Co-enzym Q10 dan ook huidveroudering tegen gaan. Er is onderzoek gedaan naar de werking van Q10 in huidverzorgingsproducten, en hoewel er positieve effecten gevonden zijn is er geen onomstotelijk bewijs over de effectiviteit van co-enzym Q10.
Scrubben of exfoliëren
De bovenste laag van de huid zijn oude en dode huidcellen. Voor een fris ogende huid en het stimuleren van de aanmaak van nieuwe huidcellen kan het goed zijn om de huid zo nu en dan te scrubben. Bij scrubben gaat dit bijvoorbeeld door middel van een huidreinigingsproduct. Hierbij werken kleine korreltjes die de cellen losmaken, deze gaan dan makkelijker van de huid.
Aangezien deze behandeling de bovenste laag huidcellen verwijdert en de huid tijd nodig heeft nieuwe cellen te vormen is het belangrijk deze behandeling niet te vaak uit te voeren. Exfoliëren verwijdert ook de dode huidcellen, maar doet dit door middel van milde zuren. Deze behandelmethode heeft minder kans op beschadiging van de gezonde cellen dan bij scrubben. Advies: gebruik deze methode niet te vaak.
Hydrateren
Het hydrateren (vocht inbrengen) van de huid is belangrijk om een gezonde en jong ogende huid te hebben. Huidverzorgingsproducten kunnen hier op verschillende wijze effecten hebben, zoals dat de huidbarrière sterk wordt en blijft waardoor vocht niet uit de huid ontsnapt. Ook kan huidverzorging de hoeveelheid vochtbindende stoffen in de huid aanvullen en/of een laagje aanleggen over de huid waardoor vocht minder goed zal ontsnappen. Een hydraterend ingrediënt dat in veel huidverzorgingsproducten te vinden is, is bijvoorbeeld hyaluronzuur.
Koop nu jouw huid rapportage
In onze DNA rapportage die gericht is op de huid (Dermagenomics) krijg je informatie over intrinsieke huidveroudering en de volgende onderdelen:
- Acne: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over de mate waarin je aanleg hebt voor acne.
- UV-gevoeligheid: Informatie aan de hand van jouw genetisch profiel over huidveroudering, pigmentvlekken, rimpelvorming, hangende wangen en adviezen.